Publicerad:

72% positiva till att förändra gator med tillfälliga lösningar efter Street Moves på Oskarsgatan

Oskarsgatan i Hultsfred. Fotograf Örjan Karlsson.Foto: Örjan Karlsson

72% av de tillfrågade är positiva till idén att förändra gator med tillfälliga lösningar liknande Street Moves på Oskarsgatan. Det konstaterar en ny rapport från det ArkDes-ledda innovationsprojektet Street Moves som tillsammans med Hultsfreds kommun arbetade fram den nya lösningen som kom på plats i maj 2023. 650 barn och unga var involverade i processen totalt.

I rapporten som släpps idag summeras det två år långa innovationsprojektet Street Moves som har omvandlat gator i sex kommuner – Helsingborg, Göteborg, Umeå, Hultsfred, Härnösand och Södertälje. Fokus är att ge mindre plats för bilen och mer plats för annat som kommunens invånare vill ha, och att involvera invånarna i processen. I rapporten beskrivs bland annat de processer och resultat som har genererats i de sex kommunerna som idag leder arbetet med omvandlingen av våra gator.

– Äntligen har vi fått möjlighet att summera de innovationsprojekt som har drivits i totalt sex kommuner. Ökat medborgarengagemang, ökad trygghet, minskade hastigheter och fordon och fler som går och cyklar. Systemen som utgör gatan behöver designas om och de här kommunerna har tagit viktiga steg, både i organisationen och på gatan, i riktning mot mer hållbara, hälsosamma och levande gator genom Street Moves designprocesser, säger Olle Lundin, projektledare Street Moves, ArkDes

Enkätundersökningarna från Oskarsgatan som presenteras i rapporten gjordes i samband med att den nya utformningen av gatan kom på plats i maj. Förutom den positiva inställningen till tillfälliga lösningar, visar den bland annat att det som uppskattas mest på platsen är de många sittplatserna vid långbordet, att man har gjort plats för människan, att det är en mötesplats och att hastigheten för bilar har sänkts. En majoritet har svarat att de inte hittar något de ogillar med platsen. Designteamet i Hultsfred utgjordes av Suzanne Osten, Studio Doms, Studio Era och Outer Space arkitekter.

Förutom den fysiska utformningens effekter för invånarna och gaturummet har processen även gett effekter inom kommunorganisationen. Östra Smålands kommunalteknikförbund i Hultsfreds kommun, som drivit projektet från kommunens håll, ser stort värde i att testa nya sätt att engagera kommuninvånarna i planeringsprocesserna för den långsiktiga gemensamma förvaltningen av platsen.

– Vi är glada över att Street Moves har gett positiva resultat i Hultsfred. Det är inspirerande att se hur förändringar som denna kan skapa ökat medborgarengagemang och trygghet. Vi kommer fortsätta att arbeta mot mer hållbara och levande gator, och Street Moves har varit en viktig del i den resan, säger Jens Karlsson, projektchef på Östra Smålands kommunalteknikförbund.

Invigning Street Moves. Fotograf Orjan Karlsson

Vad är Street Moves?

Street Moves drivs av ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, och finansieras av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, i samarbete med kommunerna. Street Moves har genomförts i två omgångar, en med Helsingborg, Göteborg och Umeå under 2021 och 2022 samt vidare arbete med Hultsfred, Härnösand och Södertälje under 2022 och 2023. En bredd av designaktörer och lokala aktörer har bidragit i de olika testbäddarna.