Publicerad: Uppdaterad: 2021-08-03 15:35

Virserumsföretagare prisas för sin innovation

Landshövding Peter Sandwall delar ut länets SKAPA-pris till Jonny Edvardsson från Tracy of SwedenLandshövding Peter Sandwall delar ut länets SKAPA-pris till Jonny Edvardsson från Tracy of Sweden

Jonny Edvardsson och Jan-Erik Rendahl från Virserumsföretaget Tracy of Sweden AB prisades den 1 oktober för sin digitala innovation inom hållbart skogsbruk. Företagets vd Jonny Edvardsson fanns på plats vid residenset i Kalmar för att motta årets SKAPA-pris i Kalmar län av landshövding Peter Sandwall.

Jonny och Jan-Erik har tillsammans utvecklat en metod för trädigenkänning. Genom en mobilbild av det avverkade trädets och stubbens snittyta, så möjliggör tekniken ursprungsmärkning och spårbarhet av varje enskilt träd vid manuell avverkning, från stubbe till slutkund. Med tekniken vill man stödja ett långsiktigt hållbart skogsbruk och motverka skövling och illegal skogsavverkning.

Den regionala SKAPA-juryn består av landshövding Peter Sandwall, representanter från Science Park, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer.

Juryns motivering lyder:
”Genom att ha uppfunnit en algoritm kan en sekundsnabb trädigenkänning göras för att stoppa illegal avverkning. Något som påverkar allt från klimatförändringar till hållbara städer och samhällen”

– Vi är stolta över att vår innovation och vårt entreprenörskap vuxit fram ur den småländska skogsmyllan och Tracy tar härifrån långsiktig höjd för global standard, berättar vd Jonny Edvardsson.

Jonny och Jan-Erik går nu tillsammans med övriga länsvinnare vidare till den nationella SKAPA-tävlingen där Sveriges SKAPA-vinnare koras vid riksfinalen i Stockholm den 12 november.

– Vi är glada över att få motta länets SKAPA-pris och att få göra skillnad för klimat och digitaliseringen av skogen och på så sätt bidra till att skydda djungeln och de träd som blir legalt avverkade. Återigen ett varmt tack till stiftelsen SKAPA och ett stort tack till våra regionala stöttepelare genom ledningen i Atrinova Affärsutveckling. Vi ska omsorgsfullt förvalta förtroendet, avslutar Jonny Edvardsson.