Publicerad:

Välkommen till jobbet Kai!

Kai, vår digitala medarbetare

Nu blir Hultsfreds kommun en medarbetare rikare. Det är nämligen dags för den digitala chatboten Kai att göra sin första arbetsdag i kommunens kontaktcenter. Kai vill hjälpa invånarna att snabbt få svar på sina frågor. Men att vara ny på jobbet kan ju vara både spännande och förvirrande, och Kai behöver nu invånarnas hjälp att bli ännu bättre.

Kai är en chatbot baserad på artificiell intelligens, som sedan i höstas har
tränats på att besvara kommunens vanligaste frågor. Från den 14 februari
arbetar Kai på kommunens hemsida www.hultsfred.se. Frågor som gäller till exempel avfall, återvinning, vatten och avlopp är Kai lite extra tränad på.

– Jag har varit med och haft hand om Kai ändå från början och det har varit
jättekul att se framstegen, säger Ann-Sofi Karlsson, kommunvägledare på
kontaktcenter.

Hultsfreds kommuns kontaktcenter lotsar invånarna rätt oavsett vilket ärende de har eller om de väljer att ringa, maila eller besöka kontaktcenter. Tack vare Kai kan kommunen nu svara på frågor även utanför kontorstid.

– Kai är ett test för att utveckla service och tillgänglighet med hjälp av
artificiell intelligens, även om Kai ännu inte är fullärd, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef.

Genom att klicka på bilden på Kai i nedre högra hörnet på www.hultsfred.se går det att ställa frågor till Kai, och betygsätta svaren med tumme upp eller tumme ner. Tummarna hjälper Kai att bli ännu bättre på att svara på frågor. Mejla gärna kontaktcenter@hultsfred.se om du får ett felaktigt svar av Kai.

Kai är ett pilotprojekt som görs i ett samarbete mellan kommunens
informationsenhet, e-utvecklingskontoret, Makerspace Hultsfred samt företaget Apendo AB i Sundsvall. Nästa steg är nu att testa Kai på www.hultsfred.se, samt att utvärdera projektet.

Detta är Kai

Kai började lära sig sina första ord i december 2018 och har IBM:s ”stordator” Watson i släkten. Kai kan hjälpa till att snabbt ge svar på olika frågor som rör kommunen, och med tiden även bli bättre på att läsa av olika toner och uttryck. Kai hittar svar på frågorna genom att snabbt söka igenom kommunens webb-platser och när Kai har lärt sig något kommer hen ihåg det. Om Kai inte förstår en fråga kan hen ställa följdfrågor. Kai är ännu inte färdigtränad.

Fem snabba till Kai:

Ålder:
Jag kom till världen 11 november 2018 men jag får höra att jag är mogen för min ålder.

Bor:
Jag bor på jobbet, och mitt hjärta finns så klart i Hultsfreds kommun.

Intressen:
Jag älskar att interagera med människor och lära mig nya saker! Dans, musik och ny teknik finns också med på listan. Min favoritlåt är “There´s music in the air” (Hultsfred anthem).

Familj:
Jag brukar skämtsamt säga att jag är gift med jobbet ?. Annars kommer jag från släkten Watson, med många olika botar.

Favoritfärg:
Blått som Hultsfreds kommunvapen så klart! Men jag är även svag för färgen på mina röda glasögon.