Publicerad: Uppdaterad: 2022-03-07 19:12

Tips för en säker badsäsong

Man som badar i sjöFoto: Mostphotos

Simkunnighet är en färskvara som behöver underhållas. Efter en historiskt lång period då de flesta av landets badanläggningar varit stängda för allmänheten, har det helt enkelt inte varit möjligt att underhålla vattenvana, kondition och styrka i vattnet som under ett normalt år.

Här kommer därför lite saker att tänka på inför badsäsongen från Svenska Livräddningssällskapet:

  • Börja utesäsongen med att testa din simkunnighet, börja om möjligt i tempererade bassänger som bemannas med livräddare eller badvärdar som kan övervaka. ”Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.”
  • Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka.
  • För dig som avser att motionssimma uppmanas att alltid gör det längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra på sjön.
  • Tänk på att vattnet är relativt kallt inledningsvis på säsongen, särskilt efter den kalla och nederbördsrika våren.
  • Kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än man anar och det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur. Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.

Tänk också på att vistas ansvarsfullt på stranden. Strandvett och poolvett under Coronapandemin – SLS (svenskalivraddningssallskapet.se)

Bad- och båtvett från Svenska Livräddningssällskapet.