Stöd i vardagen för dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Det finns stöd i vardagen för dig som är pensionär eller har en funktionsnedsättning som begränsar dig i vissa aktiviteter. Du kan läsa om vad som finns nedan.

Hemmafixaren hjälper till med vardagssysslor

Som pensionär i kommunen kan du få hjälp med vissa vardagssysslor där det kan finnas risk för att ramla eller skada sig.

Du kan exempelvis få hjälp med att

  • ta ned och sätta upp gardiner
  • byta glödlampor, säkringar och batterier
  • hämta saker från svåråtkomliga utrymmen
  • flytta lättare möbler vid städning
  • sätta upp tavlor
  • ordna sladdar och mattkanter för att göra bostaden säkrare
  • fråga gärna om det är något annat du behöver hjälp med

Vad kan hemmafixaren inte hjälpa till med?

Hemmafixaren hjälper inte till med arbeten som kräver yrkeskunniga hantverkare eller med tjänster som erbjuds av olika serviceföretag. Det kan exempelvis vara städning, fönsterputsning, trädgårdsarbete eller snöskottning.

Vem kontaktar jag om hjälp från hemmafixaren?

Personalen legitimerar sig med kommunens legitimation när de kommer till dig.

Vad kostar det att få hjälp av hemmafixaren?

Det kostar inget att få vår hjälp men du måste själv stå för det material som behövs.

Hemsändning av varor

Du som är pensionär eller har en funktionsnedsättning som gör det svårt för dig att handla dagligvaror kan få hjälp med att få dina varor hemkörda. Kommunen har avtal med flera butiker i kommunen för dig som är kommuninvånare.

Från vilka butiker kan jag få varor hemkörda?

Vill du veta vilka butiker kommunen för närvarande har avtal med kan du kontakta kommunen och fråga om hemsändning av varor. Du beställer varorna direkt från din butik.

Hur ofta kan jag få varor hemkörda?

Högst en gång per vecka.

Vad betalar jag för hemsändning av varor?

Du betalar en liten avgift till din butik, fråga din butik!

Bostadsanpassning

Om du har en funktionsnedsättning och behöver anpassa ditt hem så kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Det är Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) som handlägger din ansökan. Mer information om bostadsanpassning på ÖSK:s hemsida.

Parkeringstillstånd

Om du har en funktionsnedsättning och uppfyller särskilda skäl kan du ansöka om parkeringstillstånd. Det är Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) som handlägger din ansökan. Mer information om parkeringstillstånd på ÖSK:s hemsida.

Färdtjänst

Du som har en funktionsnedsättning och inte kan åka med allmänna kommunikationer kan ansöka om färdtjänst hos Kalmar länstrafik (KLT). Har du beviljats färdtjänst beställer du även resorna hos KLT. Mer information om färdtjänst på KLT:s hemsida.