Publicerad:

Så gick det i rankningen Sveriges miljöbästa kommun

Träd och jordFoto: Pixabay.com

Aktuell Hållbarhet har presenterat sin årliga rankning Sveriges miljöbästa kommun. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Hultsfreds kommun på plats 117 och Vimmerby kommun på plats 141.

Varje år mäter Aktuell Hållbarhet kommunernas miljöarbete och presenterar resultatet i rankningen Sveriges miljöbästa kommun. Hultsfreds kommun förbättrar sin placering för tredje året i rad. De klättrar 21 placeringar jämfört med förra året och hamnar på plats 117. Vimmerby kommun tappar fem placeringar jämfört med förra året och placerar sig på plats 141.

I kommungruppen ”Mindre städer och landsbygdskommuner” hamnar Hultsfreds kommun på plats 44 och Vimmerby kommun på plats 56. Det innebär att både kommunerna placerar sig på den övre halvan i rankningen för kommungruppen.

– På förhand trodde jag nog personligen att vi skulle falla lite i årets sammanställning. Det tyder på att det är många ingående aspekter som spänner över många delar av hållbarhetsarbetet, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning.

Rankningen bygger på Aktuell Hållbarhets egen enkät och aktuella data från andra källor, till exempel Naturvårdsverket, SCB, Kolada och SKR.

– Åtgärder som är lätta att identifiera som en mer klimat- och energiriktig fordonsflotta ger inte så mycket avtryck som man kan tro i rankingen – men det är en viktig fråga som många kommuner jobbar med. Istället är det tydligt när en hel organisation drar åt samma håll och adresserar flertalet frågor, säger Arvid Lindblad.