Så gick det i årets miljörankning

Träd och jordFoto: Pixabay.com

Aktuell Hållbarhet har presenterat sin årliga miljörankning. Bland Sveriges 290 kommuner så hamnar Hultsfreds kommun på plats 143 och Vimmerby kommun hamnar på plats 118.

För tionde året i rad mäter Aktuell Hållbarhet kommunernas ambition och aktivitet inom miljöområdet. Efter förra årets stora lyft så tappar både Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun flera placeringar i årets rankning.

– Vi har sett tecken på att vi nog skulle falla tillbaka i rankningen om vi inte satte in åtgärder som är relevanta för rankningen. Men det är inte alltid att det som efterfrågas i rankningen är prioriteringar eller frågor som drivs och avgörs i respektive kommun, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning.

Rankningen bygger på Aktuell Hållbarhets egen enkät och andra rapporter för att täcka utvalda områden inom miljö och främst ekologisk hållbarhet.

– Frågor och bedömningsgrunder justeras och skärps varje år, vilket också kan påverka att vi blandar högre placeringar med lägre placeringar. Men ser vi till vår snittplacering för de senaste åren så är årets resultat ganska nära och ett kvitto på vad vår strävan resulterar i.

Bra placering i kategorin ”mindre städer och landsbygdskommuner”

I år har Aktuell Hållbarhet även delat in rankningen i tre kategorier. På så sätt ska rankningen bli mer jämförbar eftersom alla kommuner har olika förutsättningar.

Både Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun tillhör kategorin ”mindre städer och landsbygdskommuner” där 136 kommuner ingår. I kategorin hamnar Hultsfreds kommun på plats 49 och Vimmerby kommun på plats 37.

– Det är positivt att vi placerar oss på övre halvan i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner. Strävan är dock att placera oss längre fram, vilket vi har stor potential till att lyckas med, säger Arvid Lindblad.