Så går en livsmedelskontroll till

Bild som visar hur ett moment av livsmedelskontrollen går till.

Alla livsmedelsverksamheter i Hultsfreds och Vimmerby kommuner kontrolleras regelbundet av livsmedelsinspektörerna på miljö- och byggnadsförvaltningen. Här kan du se hur en livsmedelskontroll går till i verkligheten. Kontrollen äger rum i köket på Vimmerby gymnasium.

Livsmedelsinspektören Ida på miljö- och byggnadsförvaltningen planerar livsmedelskontrollen på kontoret innan det är dags att besöka verksamheten.

1. Livsmedelsinspektören Ida på miljö- och byggnadsförvaltningen planerar livsmedelskontrollen på kontoret innan det är dags att besöka verksamheten.

Vi är tre inspektörer i Hultsfreds och Vimmerby kommuner. De flesta kontrollerna av de cirka 380 livsmedelsverksamheterna görs oanmälda.

2. Vi är tre inspektörer i Hultsfreds och Vimmerby kommuner. De flesta kontrollerna av de cirka 380 livsmedelsverksamheterna görs oanmälda.

Väl framme i köket söker vi en ansvarig för köket. Därefter är det dags att byta om till skyddskläder.

3. Väl framme i köket söker vi en som är ansvarig för köket och byter om till skyddskläder.

Vi börjar med att tvätta händerna ordentligt innan det är dags att kontrollera verksamheten.

4. Vi börjar kontrollen med att tvätta händerna. Det ska finnas minst ett handfat för personalen i varje kök.

Vi kollar rengöringen överallt, både högt och lågt. Under kylar är det lätt att missa att städa, men här var det rent!

5. Vi kollar rengöringen överallt, både högt och lågt. Under kylar är det lätt att missa att städa, men här var det rent!

Kylskåpslisterna är rena och hela. Det kan vara svårt att hålla dem rena, dessutom är det inte ovanligt att de är trasiga.

6. Kylskåpslisterna är rena och hela. Det kan vara svårt att hålla dem rena, dessutom är det inte ovanligt att de är trasiga.

Det är viktigt att temperaturen i kylar och frysar är tillräckligt låg.

7. Det är viktigt att temperaturen i kylar och frysar är tillräckligt låg.

Är diskmaskinen inte ren, blir disken inte ren.

8. Är diskmaskinen inte ren, blir disken inte ren.

Rutiner för livsmedelshantering diskuteras med Zumreta som är ansvarig i köket. En säker och hygienisk hantering är A och O.

9. Rutiner för livsmedelshantering diskuteras med Zumreta som är ansvarig i köket. En säker och hygienisk hantering är A och O.

Vi kontrollerar förvaring och märkning av råvaror och exempelvis glutenfria livsmedel. Allt i torrförrådet ska vara förslutet.

10. Vi kontrollerar förvaring och märkning av råvaror och exempelvis glutenfria livsmedel. Allt i torrförrådet ska vara förslutet.

Protokollet för egenkontroll av städning är bra ifyllt. Det är viktigt att verksamheten själv har koll på vad som ska göras och har gjorts.

11. Protokollet för egenkontroll av städning är bra ifyllt. Det är viktigt att verksamheten själv har koll på vad som ska göras och har gjorts.

Papper för egenkontroll och utbildningsbevis kollas igenom i en pärm på kontoret. Det är viktigt att dokumentera egenkontrollen.

12. Vi kollar igenom papper för egenkontroll och utbildningsbevis i en pärm på kontoret. Det är viktigt att dokumentera egenkontrollen.

För att kontrollera att rengöringen fungerar som den ska, gör vi ibland ATP-test.

13. För att kontrollera att rengöringen fungerar som den ska, gör vi ibland ATP-test.

Vi avslutar med att berätta hur kontrollen gick. Denna kontroll gick bra och var utan avvikelser.

14. Vi avslutar med att berätta hur kontrollen gick. Denna kontroll gick bra och var utan avvikelser.

Efter att ha bytt om till civila kläder åker vi tillbaka till kontoret för att skriva en kontrollrapport om hur kontrollen gick.

15. Efter att ha bytt om till civila kläder åker vi tillbaka till kontoret för att skriva en kontrollrapport om hur kontrollen gick.

När kontrollrapporten är färdig, skrivs den under och skickas till verksamheten. Dags att planera nästa kontroll.

16.  När kontrollrapporten är färdig, skrivs den under och skickas till verksamheten. Dags att planera nästa kontroll!