Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-21 7:26

Nu har startskottet gått för ny bussförarutbildning

Eleverna på bussförarutbildningen.Tio elever började sin utbildning på Hultsfreds flygplats.

Tio blivande bussförare började sin utbildning i Hultsfred igår, tisdagen den 28 februari. Under 25 veckor ska de få lära sig olika delar av bussföraryrket, som till exempel kundbemötande, säker körning och fordonsunderhåll.

– Bussförare är ett yrke där man måste kunna allt från konflikthantering till trafikregler. Den här utbildningen är bred och vi tror att den kommer att göra våra elever attraktiva på arbetsmarknaden, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfreds vuxenutbildning.

Utbildningen är ett samarbete mellan Hultsfreds vuxenutbildning, Vimmerby lärcenter och vuxenutbildningen i Västervik samt KLT, näringslivet, SYAB och Hultsfreds kommun.

– Det kommer att finnas ett stort behov av bussförare framöver så den här utbildningen ligger verkligen rätt i tiden, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg och chef för Infrastrukturkansliet.

Utbildningen har en teoretisk och en praktisk del och är förlagd till Hultsfreds flygplats. Eleverna kommer även att göra APL, arbetsplatsförlagt lärande, hos regionala bussföretag. Tanken är att utbildningen ska vara återkommande i minst tre år.

Eleverna kommer från samverkanskommunerna Vimmerby, Västervik och Hultsfred. Totalt sökte 25 personer till utbildningen.

– Vi har fått ett bra sammansatt gäng med olika bakgrund. Nästa år hoppas vi bara på fler kvinnliga sökande, säger Aina Kalle.