Publicerad: Uppdaterad: 2019-06-19 11:53

Möjligheternas Mötesplats tillbaka i sommar

Representanter från Hultsfreds kommun och Regionförbundet i Kalmar länRepresentanter från Hultsfreds kommun och Regionförbundet i Kalmar län ser fram emot Möjligheternas Mötesplats. Från vänster Felicia Kurjenkallio, Lars Rosander, Anders Blomqvist, Åke Nilsson, Lars Rönnlund och Lars Gjörloff.

Efter förra årets lyckade arrangemang kommer Möjligheternas Mötesplats i Virserum tillbaka i sommar. I år blir dessutom arrangemanget två dagar långt, och går av stapeln den 28-29 juni.

Förra året var det premiär för Möjligheternas Mötesplats, ett forum för möten och samtal kring integrationsutmaningar som Hultsfreds kommun arrangerade i samarbete med Regionförbundet i Kalmar län.

– Det här är frågor som är minst lika aktuella nu som förra året. Hultsfreds kommun har tagit ett stort ansvar när det gäller flyktingmottagande och har som mål att få en lyckad integration. Det här är ett steg på vägen, säger Lars Rosander, kommunalråd Hultsfreds kommun.

I år kommer arrangemanget att bli två dagar långt med parallella seminarier som arrangeras av Hultsfreds kommun, Regionförbundet i Kalmar län, Sveriges Kommuner och Landsting, Linnéuniversitetet och Arbetsförmedlingen. Bland annat kommer Erik Nilsson, statssekreterare Utbildningsdepartementet, Metropolit Cleopas Strongylis, ärkebiskop för den grekisk/ortodoxa kyrkan i Skandinavien och Gith Bengtsson, HR-chef på Swedbank, att föreläsa.

Dessutom ska MM-akademin startas upp av Linnéuniversitetet. MM står för Möjligheternas Mötesplats och planen är att akademin bland annat ska arbeta med samverkan mellan forskning och övriga samhället samt flödet av information kring integrationsfrågor.

Under Regionförbundets seminarium kommer fokus att ligga på utmaningar och möjligheter inom kompetensförsörjningsfrågor med föredrag från bland annat Träcentrum som kommer att berätta om sin utbildning som leder till arbete, Lunds Universitets forskning kring ”Varför väljer inte unga utbildningar som kan ge jobb?”, Just Wood – TRÄndigt, en inspirerande föreläsning om trä, SocialView – Marknadsföring via sociala medier och UF-företaget ”Wood Design”, silvermedaljörer i UF SM 2017.

Möjligheternas Mötesplats har medverkande från fem huvudområden; kommunal verksamhet, stat och myndighet, civilsamhället, akademin och arbetsmarknad.

– Förra året fick vi mycket positiv respons från deltagarna och det kändes naturligt att utöka med en till dag i år för att få in fler intressanta seminarier, säger Lars Rönnlund, kommunchef i Hultsfreds kommun.

Förra året använde man sig av olika inspiratörer både från näringslivet och offentlig sektor för att få samtalen mer lättsamma och driva dem framåt.
– Det visade sig vara mycket lyckat, och vi kommer att fortsätta med det upplägget även i år, säger Anders Blomqvist, projektledare.