Publicerad:

Miniserie: De tar över när du tar semester – sommarjobb inom kommunen

Sommarjobbare vården Tilda Bjälefors Ekliden liggande juli 2022

Kommunen 💙 Näringslivet

”En sista utväg som blev bästa jobbet hittills”
“Jag hade andra sommarjobb som var aktuella, men det var detta som lockade mest”

Under sommaren så fylls vården liksom andra yrkesområden med sommarjobbare. Ordinarie personal får välförtjänt semester medan andra då får in första foten på arbetsmarknaden eller drygar ut studiekassan. Tilda och Areeb är två av kommunens sommarjobbare inom vården. När de ska berätta om hur jobbet har varit hittills så skiljer sig berättelserna åt. 

Under en av sommarens varmaste dagar får utvecklingskontoret en pratstund med Tilda som snart ska börja sitt sista pass på sommarjobbet på Ekliden i Virserum.
Sommarjobbet som blev det bästa hittills, trots att det var sista utvägen.

Tilda är 20 år, har nyligen avslutat värnplikten och ska börja studera till hösten. Sommarjobb var ett måste, men måtte det inte bli vården. Det blev det.
När Tilda först ska svara på hur det kommer sig att hon hamnade på Ekliden så skruvar hon på sig. Om jag ska svara ärligt säger hon, så var det lite en sista utväg. Bilden av vården var negativ. Och jobbet innebar enbart skitgöra. Det var i alla fall det man hade hört.
Men samtalet med Tilda speglas av positivitet, glädje och känslan av att bli positivt överraskad.

Vi inleder med att prata lite om det Tilda har fått göra. För hur går det till att jobba inom vården utan utbildning. Går det?
Det gör det! Självklart är det saker som enbart utbildade får göra. Men det är mycket som vi övriga får göra. Allt från hygien till att gå ut på promenader.

Under samtalet hejar Tilda på en boende som går förbi. Sommarjobbet här har skapat relationer. Tildas tidigare sommarjobb har varit inom service. Där har mötena varit korta. En fråga, ett svar och så nästa, vad kan jag hjälpa dig med… Men i det här jobbet skapas relationer. Och så är man aldrig ensam. Två delar som Tilda har gillat med jobbet.

Veckorna i Virserum har gett bra erfarenheter till framtiden och till den kommande utbildningen till polis. Det är många människor man möter; äldre, yngre, människor i sorg, glädje eller med aggression. Bemötande är en stor del i arbetet.
Och att växa i själv. Det har sommarjobbet bidragit till. Det låter kanske överdrivet efter ett jobb på några veckor. Men Tilda berättar att det inte bara var ryktet om yrket som gjorde att hon tvekade. Skulle hon verkligen klara av det? Men det gick, och bra också! Att man kan klarar av mer än vad man tror. Det är faktiskt något som det här sommarjobbet har bidragit till.

Trots att det är Tildas sista dag på sommarjobbet så är det inte sista dagen på Ekliden. För Tilda har skrivit på en timanställning och ska kombinera att jobba extra vid sidan av studierna. Sommarjobbet som hon helst inte ville ha blev bästa jobbet någonsin! Det vill Tilda skicka med till andra som funderar på sommarjobb. Du vet inte vad ett jobb innebär förrän du faktiskt har testat det. Så sök! Vad är det värsta som kan hända? Att du inte får jobbet eller att du inte tycker om det. Oavsett så är det en erfarenhet rikare.

 

Precis efter att en efterlängtad regnskur har lagt sig så träffar utvecklingskontoret Areeb på Knektgården i Hultsfred. Areeb jobbar under sommaren inom hemtjänsten i centrala Hultsfred.

Areeb sökte inte enbart sommarjobb inom vården. En ansökan skickades även till andra arbetsgivare. Men i samband med intervjuer till jobben så var det sommarjobbet inom hemtjänsten som lockade mest.

Någon negativ bild om yrket fanns inte hos Areeb. Och några större överraskningar var det inte heller. ”Jobbet var som jag trodde och jag har trivts”.

När Areeb får frågan om nya erfarenheter så är det första som kommer upp kollegorna. Efter att precis ha tagit studenten och var dag varit omgiven av elever i samma ålder var det till en början ovant att varje dag i stället umgås med kollegor äldre än en själv. Men kollegorna är bra. Och kollegorna ställer verkligen upp för varandra berättar Areeb.

Till hösten går flyttlasset till Stockholm och vägen till att bli läkare påbörjas. Yrkesvalet var lika solklart innan sommarjobbet som en bra bit in i det. Areeb har tydliga mål med en plan att till slut jobba med forskning inom vården. Att få se hur forskning och teknik hjälper till i det dagliga arbetet har varit roligt att se i detta sommarjobb. Och att få hjälpa till, ”på riktigt”.

Även att Areebs sommarjobb blev precis så som han hade förställt sig det så uppmanar också han andra att söka jobb man även är lite osäker på. Enda sättet att få reda på om man inte gillar det är att testa. Och om det inte var din grej. Då får man sluta och testa något annat.

 

Utvecklingskontoret tackar för pratstunderna med två av de som ställer upp när vi andra tar semester. Önskar lycka till i de framtida studierna och kommande arbeten!