Märkning av livsmedel

Ägg 2, 605x353

Det är viktigt att livsmedel är märkta på rätt sätt. Märkningen ska hjälpa konsumenten att göra ett säkert och medvetet val. Därför finns det regler för hur livsmedel ska vara märkta. Du som säljer livsmedel ansvarar för att märkningen är korrekt och följer de regler som finns.

Guide för hur livsmedel ska märkas

Miljösamverkan Sydost har tagit fram en guide för märkning av livsmedel. I guiden hittar du bra information om märkning, till exempel hur man framhäver allergener samt hur man ska märka ägg och kött.

Hur ska livsmedel märkas? En guide för märkning av livsmedel

Färdigförpackade livsmedel

På färdigförpackade livsmedel ska det finnas en tydlig märkning med följande obligatoriska uppgifter:

  • Beteckning
  • Ingrediensförteckning
  • Allergimärkning
  • Mängdangivelse för ingredienserna
  • Nettokvantitet
  • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
  • Förvaringsanvisning
  • Kontaktuppgift till tillverkare, förpackare eller säljare
  • Ursprungsmärkning (i vissa fall)
  • Bruksanvisning (i vissa fall)
  • Näringsdeklaration
  • Särskilda märkningsregler för vissa livsmedelsgrupper

Informationen ska vara på svenska och lätt att hitta. Den ska också vara klart läsbar och väl synlig, till exempel får texten inte vara för liten eller täckas av en prislapp. Märkningen ska framhäva allergener, till exempel genom fet- eller kursiv stil eller i annan färg. Allergener är livsmedel som kan ge allergiska reaktioner.

Oförpackade livsmedel

Oförpackade livsmedel är till exempel mat på restaurang och livsmedel som man säljer i lösvikt eller chark.

Du ska alltid lämna information om allergener för livsmedel som inte är färdigförpackade. Om konsumenten frågar ska du även kunna informera om samma uppgifter som för färdigförpackade livsmedel.

Informationen ska vara på svenska samt lättillgänglig och lättåtkomlig. Du kan ge informationen muntligt eller skriftligt. Om du väljer att ge informationen muntligt ska det finnas en skylt om att man kan fråga personalen om allergener.

Regler om märkning

Du kan läsa om generella regler om märkning av livsmedel i EU-förordningen om livsmedelsinformation och Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation. Det finns också speciella regler för vissa livsmedel. På Livsmedelsverkets webbplats hittar du information om de regler som gäller.

Information, märkning och påståenden (Livsmedelsverket)