Klimatsmart mat på menyn på kurs

Matlagningskurs för serviceenhetenMonica Karlsson, Henrik Bergström, Cecilia Staxensjö, Gunnel Krés, Mikael Edholm, Lise Hjärne, Mathilda Trawtschenko, Christoffer Adolfsson, Sandra Bergsten, Angelika Isaksson och Ida-Maria Olsson deltog.
Platshållare för bildspel

Medarbetare inom serviceenheten fick under sportlovet en tvådagarskurs med hållbart fokus. Olika bönor och ärtor var några av grundråvarorna som stod på menyn, men i lite oväntade former som till exempel semmelplättar och röror.

Serviceenheten i Hultsfreds kommun arbetar aktivt för att minska sitt klimatavtryck, och under sportlovet fick 14 kockar inom skola och förskola lära sig mer om olika växtbaserade proteiner och klimatsmart mat. Och laga en massa mat så klart!

Henrik Bergström från Lantmännen som höll i kursen hade också en brödskola och pratade om hur man kan minska matsvinnet genom att använda till exempel grönsaker som blivit över under dagen i morgondagens goda bröd.

Ungefär hälften av kockarna inom förskola och skola fick gå kursen nu. Övriga kommer att gå en kurs på påsklovet och kockarna inom äldreomsorgen kommer få inspiration om näringsrik och konsistensanpassad mat till äldre på höstlovet.