I Hultsfred ökade gästnätterna procentuellt mest i länet i sommar

Tjej som hoppar i Stora HammarsjönFoto: Alexander Hall

Rekordmånga har valt att turista i Hultsfreds kommun i sommar. Antalet gästnätter i kommunen har ökat 35 procent under juni-augusti, vilket är den procentuellt största ökningen i länet.

Både svenska och utländska gästnätter ökade under sommaren 2019. Totalt har Hultsfreds kommun ökat sina gästnätter med över 50 procent över en tioårsperiod. På Hultsfreds turistinformation ser man en ökning av utländska turister, främst från Tyskland och Holland.

– Vi finns i ett besöksintressant område och det händer mycket i vår region under sommaren. Många av de som vi möter är här för första gången, säger Jenni Leppelt, ansvarig för Hultsfreds turistinformation.

Förra veckan arrangerade Hultsfreds turistinformation en säsongsummering för besöksnäringen. Även där vittnade företagare och föreningar om att sommaren har varit bra med mycket bokningar, god försäljning och ökat antal besökare.

Besökare på turistinformationerna i Virserum och Hultsfred har under sommaren kunnat svara på en mindre enkät om hur de upplevde sitt besök. Över 80 procent var nöjda. Besökarnas sätt att kommunicera med turistinformationen har förändrats, och under sommaren har traditionella telefonsamtal sjunkit med över 60 procent. Istället märks en ökning via chatt, webb och i sociala kanaler.

Gästnätter mäts i Sverige av Statistiska Centralbyrån, SCB. Där ingår övernattningar på hotell, vandrarhem, campingar och stugbyar.