Hultsfred öppnar ny utvecklingsnod för 3D-printing

Invigning av Additivt Teknikcenter i HultsfredAdditivt Teknikcenter i Hultsfred invigdes av Thomas Carlzon, landshövding för Kalmar län, Lars Rosander, kommunalråd och Rosie Folkesson, oppositionsråd.

I samarbete med lokalt näringsliv, regionala storföretag och universitet öppnar Hultsfred en ny utvecklingsnod för 3D-printing. Företagens behov inom digitala tillverkningsmetoder kräver lärmiljöer av nya slag för såväl studerande som för företagen själva.

Under onsdagen invigdes Additivt Teknikcenter i Hultsfred av Thomas Carlzon, landshövding för Kalmar län, Lars Rosander, kommunalråd och Rosie Folkesson, oppositionsråd.

-Jag är djupt imponerad av Hultsfreds satsningar, säger Thomas Carlzon, landshövding. Hultsfreds kommun arbetar mycket målinriktat för att hitta smarta lösningar inom digital teknik.

Syftet med den nya utvecklingsnoden är att möta företagens behov av såväl kompetens som tillgång till teknik. Samtidigt ska utbildningar på gymnasie- och YH-nivå erbjudas inom additiv tillverkning i samverkan med Hultsfreds gymnasium och Campus Småland.

Additiv tillverkning utgår från en 3D-modell och bygger sedan upp komplexa komponenter lager för lager. De före detta industriprogrammets lokaler på Hultsfreds gymnasium har helrenoverats för ändamålet. Ytan är hela 460 kvadratmeter, varav 70 är ett metalprinterrum. Företag kommer att kunna boka tider för att nyttja metalprintern.

– Vi har målmedvetet och sedan 2015 arbetat för att få till detta. Ny teknik och samverkan ger oss möjligheter där smart industri står i fokus, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg.

Verksamheten ska drivas av det nya aktiebolaget Additivt Teknikcenter.
Bolaget har Hultsfreds kommun som majoritetsägare, och ett 15-tal regionala företag som delägare. Swerea IVF, IKEA, Region Kronoberg, Scania, Modig Machine Tool samt flera universitet har knutits som samarbetspartners till bolaget. Samarbeten med ABB Robotics och IKEA innebär att en robotcell driftsätts i augusti 2018.

– Vi ser fram emot att öka samarbetet med denna region, säger Seyed Hosseini från Swerea IVF.

– När kommunen tillsammans med företagen satsar på teknikutveckling gynnar det både våra ungdomar och företagens möjlighet att utveckla sin tillverkning. Det betyder mycket för vår framtida arbetsmarknad, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Hultsfreds kommun arbetar långsiktigt med att utveckla användandet av digital teknik på ett smart sätt. Sedan tidigare finns Makerspace Hultsfred, som ska främja skapande bland barn och unga.

 

Kontakt
Lars Rosander, 0495-24 08 00, lars.rosander@hultsfred.se
Rosie Folkesson, 0495-24 00 22, rosie.folkesson@hultsfred.se
Michael Leijonhud, 0495-24 08 35, michael.leijonhud@hultsfred.se