Publicerad: Uppdaterad: 2021-06-02 7:45

Förtur – framgångsrik medflyttarservice

Förtur deltagareNågra av aktörerna från Hultsfred, Vimmerby och Eksjö som deltog vid invigningen av Förturprojektet.Foto: Förtur

Nu lanserar Hultsfreds kommun tillsammans med näringslivsenheterna i Eksjö och Vimmerby ett helt nytt sätt att jobba med rekrytering. 15-talet arbetsgivare i de tre kommunerna samverkar i projektet Förtur, där arbetsgivare, medflyttare och inflyttare kan hitta varandra.

Genom Förturs digitala verktyg, kopplas arbetsgivarnas rekryteringsbehov ihop med nyinflyttad kompetens. Arbetsgivare publicerar lediga jobb och inbjudna medflyttare kan ladda upp sina CV.

Inbjudan till medflyttare kan exempelvis delas ut i samband med nyanställningar, till medarbetare som pendlar och skulle vilja flytta med sin familj eller till medarbetare som träffat kärleken på annan ort.

– Möjligheterna för en medflyttande partner är ytterligare ett anställningsargument i samband med nyanställning. Samtidigt får andra arbetsgivare tidigt kännedom om kompetens som är på väg in i området, förklarar Carina Engqvist, som ansvarar för den tekniska plattformen.

Parallellt med den digitala mötesplatsen lägger Förtur stort fokus på det goda värdskapet och ett personligt mottagande.

– Så snart en medflyttare lagt upp sitt CV kontaktar vi honom eller henne och tar reda på hur vi på bästa sätt kan hjälpa just den personen, berättar projektledare Carina Eldåker, som erbjuder medflyttarna individuellt stöd, gemensamma aktiviteter och introduktion i sociala sammanhang.

Projektet finansieras av Astrid Lindgrens Hembygd och pågår under ett år. Under projekttiden är antalet arbetsgivare begränsat till 15. Bland annat deltar IKEA Industry Hultsfred och Hultsfreds kommun i projektet. Ytterligare två lokala arbetsgivare är på ingång. Det finns även utrymme att bjuda in medflyttare från andra arbetsplatser.