Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-21 7:28

En resa för lärande och integration

Wadi Rum, Jordanien.Hela gänget samlat i öknen Wadi Rum i södra Jordanien.

Under tre veckor fick 14 elever på Hultsfreds gymnasium göra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande), i Jordanien. Med på resan var också sju från personalen. Bland annat arbetade de på ett rehabiliteringscenter för krigsskadade syrier i huvudstaden Amman och på ett barnhem i staden Soriat med 150 barn som förlorat sina föräldrar i kriget i Syrien. De installerade även en datasal med skänkta datorer.

Gruppen kom hem den 19 november, och igår, fredagen den 2 december, hade de bjudit in till en träff för att berätta om sina upplevelser.
– Det här handlar både om lärande och integration. Eleverna har bland annat stått för hela barnhemsverksamheten med 150 barn, de har arbetat med sårvård och psykosocialt arbete, säger rektor Robert Westin.

Eleverna, som läser vård- och omsorgsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och elprogrammet, hade inför resan samlat ihop cirka 60 000 kronor som gick till behövande i Jordanien. En del av pengarna användes till kläder, material och till en operation, men även till upplevelser.

– Tack vare de pengarna kunde de föräldralösa barnen få uppleva saker som de aldrig fått innan, säger lärare Ola Nilsson.

I februari går nästa resa till Jordanien. Då är det 15 elever från studieförberedande program på Hultsfreds gymnasium som åker dit för att göra sina examensarbeten.

– Att resa så här är oerhört inspirerande, att få träffa nya kulturer och lära känna nya delar av världen, säger Ola Nilsson.