Publicerad: Uppdaterad: 2023-07-13 10:11

Det lilla bageriet som växer på sommaren

Bageriet Björkaholm Petra Weigl juli 2022

Kommunen 💙 Näringslivet

Bland skog och grusvägar i trakterna kring Järnforsen och Virserum dyker det plötsligt upp en skylt med texten ”Bageri”. Om skylten skapar förvåning så skapar själva bageriet en större häpnad. Redan innan man kliver in i det lilla bageriet med plats för ett bord så slås man av den gudomliga doften. Om man inte var hungrig innan så blir man det nu.

Under sommaren så blomstrar flera företag i kommunen lite extra. Flera har sin högsäsong medan vi många andra går ner på sparlåga. Bageriet Björkaholm är ett av företagen som växlar upp på sommaren. 

För snart tio år sedan gick flyttlasset från Tyskland till Sverige. Flera husvagnssemestrar hade skapat en kärlek till landet och när barnen blev stora byttes husvagnen mot ett hus.

Hemma i köket började Petra att baka bröd. Till en början främst till boende i närheten. Men ryktet om de goda bröden spred sig och efterfrågan ökade. Den gamla tvättstugan revs och på platsen byggdes ett mindre bageri, inte större än ett vardagsrum. Och just ett vardagsrum är något som Petra och Christian vill uppnå. Bageriet som är ombonat och varsamt inrett har bara plats för ett bord (även ett ute på sommaren). Det ska kännas som att komma hem till någon, man blir inte en i mängden som på en restaurang.

Petra och Christian driver företaget ihop men kör varsin grej med varsin tid på dagen. Under morgon och förmiddag är det Petra som ockuperar bänkarna. Då görs det bröd efter inkomna beställningar. Bröden läggs sedan uppmärkta tillsammans i en korg på bänken. Därefter är det bara för beställarna att komma förbi och hämta. Bredvid korgen ligger en beställningslista där kunderna kan fylla i framtida beställningar. Personlig service utan många gånger ens ett möte.

På eftermiddagen och kvällen tar Christian över och enligt bokningar anländer gäster sugna på pizza. Från bordet kan gästerna sitta och följa varje steg i tillverkningen av kvällens middag. Med väl begränsade platser är bokningarna många. Vilken tur att det går att beställa pizzor för avhämtning.

Bageriet har stort fokus på hållbarhet och råvarorna är noga utvalda. Inget kastas och allt tas till vara. Mjöl går särskilt åt i verksamheten. Enbart dinkelmjöl från utvalda kvarnar håller måttet.
Med ett bestående fokus på råvaror och hållbarhet så är menyn däremot föränderlig. Menyn följer besökarnas efterfrågan och blir därmed influerad både av svenskar så väl som tyskar.

Under tiden utvecklingskontoret är på besök måste Christian gå i väg. Ett gäng glada semesterfirare har bokat dressin och det är bageriet som tillhandahåller nycklar och hjälper till vid frågor. Ett samarbete som fungerar bra. Om man efter pizzan är sugen på fiske går det även bra att köpa fiskekort. Och honung från trakterna. Och marmelad. Listan går vidare. Lokalt samarbete när det är som bäst.