Publicerad:

De första lärlingarna klara i yrkesutbildning mot husindustrin

Lärlingar husindustrinSamverkan är nyckelordet till att skapa arbeten.

Nästa vecka avslutas den första omgången av gymnasial lärlingsutbildning för vuxna som vill arbeta inom husindustrin. Utsikterna till arbete efter utbildningen ser mycket ljusa ut. Nu planerar vuxenutbildningen tillsammans med företag i regionen en fortsättning till hösten. Behovet av personal är stort.

– Vi har haft en mycket positiv och bra dialog med flera företag i våra kommuner, som genom den här utbildningen ser en möjlighet att rekrytera arbetskraft, säger rektorerna Sara Olsson, Vimmerby och Aina Kalle, Hultsfred.

Just samverkan är nyckelordet. Tillsammans med Arbetsförmedlingen, gymnasieskolorna i de båda kommunerna, Skolverket, Träcentrum i Nässjö och framför allt lokala företag i branschen har utbildningen genomförts och de första eleverna, fyra stycken, är nu anställningsbara. Två av dem har redan innan avslutad utbildning fått jobb. I den här första omgången är det Fasadglas, Älö-trä och Finja betong som har tagit emot lärlingar.

Både vuxenutbildningen, eleverna och företagen ser att det här är ett bra koncept, som kan utvecklas och därför planeras nu för en fortsättning, med start i början av augusti.

En förutsättning för att företagen ska kunna ta emot lärlingar är att det finns utbildade handledare på arbetsplatsen, som har genomgått handledarutbildning, godkänd av Skolverket. Under våren har flera företag visat intresse och deltagit i handledarutbildningen, och till hösten kommer vuxenutbildningen att erbjuda ytterligare två omgångar handledarutbildningen, en i september och en i november.

– För våra invandrade vuxna elever tror vi att lärlingsutbildningen kan vara en lösning på arbetsmarknadens matchningsproblem. Vi tror verkligen på konceptet och får stöd i vårt arbete av alla vi samverkar med, avslutar Sara Olsson och Aina Kalle, och tillägger att den som är intresserad av att veta mer om lärlingsutbildningen och handledarutbildningen gärna får kontakta dem.