Publicerad: Uppdaterad: 2016-09-28 10:43

Dags att inviga Strandpromenadens belysning

Strandpromenadens nya belysning genom naturreservatet AlkärretStrandpromenadens nya belysning genom naturreservatet AlkärretFoto: Thorbjörn Svahn

Den nya belysningen på Strandpromenaden invigs den 14 april kl. 21. Lars Rosander och Lennart Beijer klipper det blågula bandet. Att Lennart Beijer deltar beror på att det vara han som via en motion till kommunfullmäktige föreslog belysningen. Invigningen sker vid ingången till Alkärret intill Hultsfreds Bostäders nya fastigheter.

Totalt har 58 nya belysningsstolpar satts upp, alla med LED-ljuskälla. I den norra delen är det traditionella galvade stolpar och i Alkärret är det exklusivare trästolpar. Framför bostadsområdet Strandlyckan är det traditionella svartlackade stolpar för att smälta in i omgivningen bättre.

Budgeten räckte till lite fler stolpar än planerat. Dessa är uppsatta efter Strandlyckan i riktning mot reningsverket.

Projektet har kostat en och halv miljon kronor. En tredjedel kommer från överskottet när belysningsarmaturer i Hultsfreds tätort byttes från kvicksilver till högtrycksnatrium.

Strandpromenaden har också förbättrats genom dikning, nya kulvertar och hyvling.

Huvudentreprenör har varit Gustavssons entreprenad AB. Ljuskonsult Hans Fredholm från Eksjö har gjort grundförslaget på belysningen. Det är tack vare honom som Alkärret har fått en särskild ljussättning och speciella armaturer.

En andra etapp är planerad och Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) har begärt pengar i 2017 års budget.