Publicerad:

Branschinitiativ blev gjuteriutbildning i Hultsfred – med fler sökande än antal platser

Guteriutbildning - gjuteri liggande

Kommunen 💙 Näringslivet

Nu har Lärcenter i Hultsfred och Additivt Teknikcenters (ATC) gjuteriutbildning startat. Utbildningen hade fler sökande än det fanns platser. Sköter studenterna sina kort rätt väntar jobb på någon av regionens gjuterier efter avslutade utbildning framåt sommaren.

Jag har högt ställda förhoppningar på denna utbildning där upplägget är gjort efter våra önskemål i branschen. Passar praktikanterna in i laget här hos oss efter utförd praktik och allt känns rätt så kommer det leda till jobb hos oss när utbildningen är slutförd, säger Egon Karlsson som är fabrikschef på IAC Hultsfred AB.

IAC Hultsfred kommer ta emot två praktikanter under våren och deras dotterbolag i Ankarsrum kommer ta emot en.

Utbildningen i Hultsfred är ett initiativ från branschen där Ljunghäll AB i Södra vi gått i täten.

-Vi har alla sex gjuterier i regionen med oss i denna utbildning och upplägget är framtaget i samverkan med dem och lärcenter. IAC i Hultsfred och Ankarsrum, STG AB i Vimmerby, Gjuteribolaget AB, AB Mönsterås Metall och så då Ljunghäll AB som var de som tog första kontakten. Det är en stor bransch i vår region som tillsammans har 1000 anställda, varav 600 av dem finns på Ljunghäll. Behovet av gjutare är stort och vi hoppas att utbildningen ska bli årligen återkommande, berättar Joakim Svensson platschef på ATC.

Utbildningen startade förra veckan med studier på lärcenter. Vecka nio börjar eleverna på ATC för att sedan gå ut i praktik.

-Vecka 13 till 23 blir det arbetsplatsförlagt lärande (APL) och alla gjuterierna kommer ta emot elever. Till 70% handlar det om lärande ute på företagen, berättar Joakim Svensson.