Publicerad:

Biblioteket som blir den nya mötesplatsen i Hultsfred

Lars Gjörloff- Här ska varje besök vara en upplevelse, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef och projektledare på Hultsfreds kommun, om det nya biblioteket.

Nu har planerna kring det nya biblioteket i Hultsfred presenterats. Tanken är att biblioteket ska bli en ny mötesplats för alla människor och olika verksamheter. Här görs plats även för Svenskt Rockarkiv, en filial till Makerspace, en digital turistbyrå och Anhörigcenter.

I det nya biblioteket ska det finnas något för alla.
– Det ska vara en plats som är mysig och välkomnande och med teknik- och designlösningar som ligger i framkant. Här ska varje besök vara en upplevelse, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef och projektledare på Hultsfreds kommun.

I nuläget är arbetet igång med olika bygghandlingar. Till hösten väntas upphandlingar och i januari 2019 är beräknad byggstart av den 1358 kvm stora mötesplatsen. Ett år senare är det dags för invigning. Ambitionen är att bygga Sveriges bästa bibliotek och mötesplats utifrån platsen.
– Det här blir ett häftigt bibliotek, boken i centrum men med ny teknik. Jag hoppas och tror att det kommer att bli en viktig samlingspunkt för lokalbefolkningen, säger Lars Rosander, kommunalråd.

Planerna innefattar både ett biblioteksstråk och ett evenemangsstråk. Anna Lundberg som är bibliotekschef ser stora möjligheter.
– Här kan vi erbjuda en trevlig och kreativ miljö som är anpassad för våra besökare och för våra medier. Bland annat kommer vi att ha en inbjudande barnavdelning, ett workshopsrum som erbjuder spännande digitala upplevelser, en flexibel så kallad Black box som kan anpassas för barnteater, sagostunder, föredrag och författarbesök. Där kommer vi också ha möjlighet att visa konst och anordna andra evenemang som våra besökare efterfrågar. Delar av biblioteket kommer att präglas av en lugn studiemiljö i form av avskilda studieplatser och ett konferensrum. Naturligtvis kommer biblioteket även att erbjuda ny teknik som t.ex. utlåningsautomater och digitala informationsskärmar.

Fokus är ett modernt bibliotek där man ska kunna låna böcker. Men utöver det kommer en mängd olika inslag förekomma – ett atrium med ett träd i mitten, bord med touchskärm så att du kan läsa tidningen digitalt när du dricker ditt kaffe och smartglas-lösningar som skapar flexibla mötesrum.
Arbetsgruppen kring nya biblioteket har inspirerats och hämtat intryck från en rad liknande projekt.

Svenskt Rockarkiv flyttar in i lokalerna och får helt nya möjligheter att visa upp sin musikskatt och blir ett mer centralt och lättillgängligt besöksmål. De får även ett ändamålsenligt arkiv i källaren. Makerspace öppnar en filial och får ett rum för spännande upplevelser med bland annat 3D-skrivare och VR-glasögon. Den nya mötesplatsen kommer även att innehålla en digital turistbyrå och Anhörigcenter. 31 miljoner är avsatt för byggnationen, ytterligare 8 miljoner till inredning och tekniska lösningar.