Publicerad:

Arbetet med att förbättra företagsklimatet i kommunen fortsätter

kommunen 💙 näringslivet

Kommunen 💙 Näringslivet

Idag släppte Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av företagsklimatet. Dagens siffror ger några tydliga önskemål på förbättringar. Företagen vill bland annat se ökad trygghet och krafttag i kompetensförsörjningsfrågan och större samverkan mellan skola och näringsliv.

Jämfört med förra årets rekordresultat sjunker omdömet i de flesta områden och placerar Hultsfred på plats 210 av landets kommuner.

I Kalmar län stiger 7 av 12 kommuner i rankingen medan 5 tappar.
När företagen anger vad som är viktigast för kommunerna att ta tag i anges:

  • Förbättrad lokal infrastruktur
  • Minskad brottslighet och ökad trygghet
  • Bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare
  • Bättre dialog mellan kommunen och företagen
  • Snabbare handläggning

– Vi arbetar långsiktigt med att skapa bättre förutsättningar för näringslivet, mycket händer rent konkret men det finns fortfarande mycket att göra. Vi arbetar även med att påverka i olika områden, exempelvis när det gäller infrastruktur, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Under året som gått har närmare 100-företagsbesök gjorts, tillväxt- o näringslivsrådets arbete har fortgått, elfrågan har diskuterats vid flera olika forum, fler än någonsin tidigare startar eget företag, 15 UF företag var aktiva, nyetableringar har kommit till stånd ex ett nytt handelsområde i Hultsfred, första solparken har börjat byggas, flera företag expanderar och bygger ut och nyanställningar väntar. Detta är bara några exempel och arbetet med att förbättra företagsklimatet fortsätter i kommunen.

I Kalmar län har 1280 företag svarat på Svenskt Näringslivs enkät, varav 96 företag hör hemma i vår kommun. Denna mätning har pågått kontinuerligt i 20 års tid. Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet innehåller näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå från tiotusentals företagare och politiker. Den bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet. Syftet med enkätundersökningen och rankingen är att skapa förutsättningar för diskussion och dialog kring företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.