Vi hälsar Anna Lundberg välkommen som ny bibliotekschef

bild på bibliotekschefen i Hultsfreds kommun

Anna tillträder sin nya tjänst under januari 2016. Anna arbetar i dag som bibliotekschef i Högsby och kommer från och med årsskiftet att ansvara för biblioteken i Hultsfred och Högsby. Tre dagar i Hultsfred och två i Högsby.

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba i Hultsfreds kommun?

Jag ser fram emot att få arbeta i en större organisation och att få lära känna en ny verksamhet och nya medarbetare. Biblioteket är viktigt för många kommuninvånare och dess verksamhet ska vi värna om och utveckla på bästa sätt.

Vad vet du om Hultsfred?

Hultsfredsfestivalen kände jag till väl (genom mina barn) så länge den pågick men jag vet också att ni har en trevlig marknad i augusti, en teaterförening, en spännande konsthall och skidbacken Dackestupet som yngste sonen var väldigt förtjust i så länge han bodde hemma. Jag kommer säkert att upptäcka väldigt mycket mer i Hultsfreds kommun nu när jag börjar mitt nya arbete.

Vilka är de viktigaste egenskaperna man måste ha i ditt jobb?

En viktig egenskap i mitt jobb är att inte stagnera utan att hela tiden upptäcka nya sätt att utveckla biblioteksverksamheten. Det händer mycket nytt i vår bransch och då tänker jag bland annat på biblioteket som mötesplats, den nedåtgående trenden vad det gäller ungas läsförståelse och utvecklingen av det digitala biblioteket. Vi lever i ett informationssamhälle som ställer höga krav på oss människor att kunna sålla vad som är viktig information och vad som är oviktig. Bibliotekarier är duktiga på källkritik och det är en bra färdighet i dag.

Vad gör dig glad i ditt arbete?

Jag blir glad av möten med bibliotekets besökare och när jag märker att bibliotekets verksamhet gör skillnad.

Vad skulle du vilja säga till dina medarbetare?

Mina nya medarbetare är kanske lika nyfikna på mig som jag är på dem och det ska bli väldigt roligt att få lära känna alla. Det kommer att bli mycket nytt i början men det ser jag som en spännande utmaning.

 

Anna Lundberg

Familj: En härlig skara nära och kära med barnbarnet Simon 2 år i spetsen.

Karriär: Som hängiven djurälskare bestämde jag mig tidigt för att utbilda mig inom lantbruk. Så småningom övertog min man och jag en gård med skog och köttdjursproduktion utanför Fagerhult och där bor vi fortfarande. Min yrkesbana inom bibliotek börjades i mitten av åttiotalet i Uppvidinge kommun, så småningom fick jag en tjänst i Högsby. Jag har arbetat som biblioteksansvarig i kommunen de senaste sju åren och har trivts bra med det.

Fritidsintressen: Yoga uppskattar jag väldigt mycket och det har jag praktiserat i snart tio år. Ett par yogaresor till Indien har det blivit. Jag är också väldigt glad i folkmusik – både att dansa och sjunga. Stina och Svea är mina fyrbenta följeslagare på långa skogspromenader. Kulturkonsumtion i många olika former är också en favoritsyssla.

Goda egenskaper: Jag har gott om energi (för det mesta) och är en social person.
Dåliga egenskaper: Kan vara rätt envis, fast uthållig låter bättre!
Mat jag gillar: Det mesta i vegetarisk väg. Har varit vegetarian sedan slutet av 70-talet men äter fisk ibland.

Lyssnar på: Folk- och världsmusik.

Tittar på: Bron, Akuten, Kobra och Babel (naturligtvis).

Senast lästa bok: ”Masja” av Carola Hansson. En gripande roman om Leo Tolstojs dotter som levde i skuggan av sin karismatiske patriark till far.

Drömresmål: Att rida en tur på Island vore trevligt.

 

Ur Personalbladet december 2015