Vi cyklar i jobbet!

Foto på personal ur hemtjänstens västra och östra enhet i Virserum och JärnforsenHemtjänsten västra och östra enheten Virserum och Järnforsen

Under vår, sommar och en bit in på hösten går hemtjänstens cyklar varma i Virserum och Järnforsen. Det är framförallt den västra och östra enheten i Virserum och Järnforsen som tar cykeln istället för bilen. Då de har
rutter i centrala Virserum och Järnforsen blir det helt
enkelt lättare att ta cykeln. Alla är de överens om att det är roligt att cykla. I dag finns det fyra cyklar varav en elcykel.

-Vi som jobbar på den västra enheten tycker det är onödigt att ta bilen, många gånger går det snabbare att ta cykeln. Vi slipper slitage på våra egna bilar. Dessutom är det roligt och så får vi motion på jobbet, säger Ulrika Olausson.

-Det är alltid någon av oss som cyklar varje dag beroende på vilken rutt man har. Tar du dessutom elcykeln går det fort och smidigt upp för backarna, säger Lena Berisson, ett av vårdbiträdena.

Förutom att ta cykeln till de äldre (brukarna) så tar de även med dem ut på cykelturer. När social samvaro står på schemat eller när de äldre har tid för promenad och utevistelse lånar de den tvåsitsiga cykeln som finns på Ekliden i Virserum. Detta är oerhört uppskattat bland de äldre!

Alla är de överrens om att fler inom hemtjänsten borde börja cykla, det finns så mycket vinning i det hela. Börjar en så brukar de andra följa efter…

Nästa steg eller utmaning är kanske att ta det vidare och cykla även vintertid?

-Det är extra kul att personalen cyklar i hemtjänsten eftersom det är de själva som kommit med önskemålet att vi skulle köpa in cyklar! De menade att man på så sätt kunde slå två flugor i en smäll. Både få friskvård i jobbet och också skona miljön, berättar Annicka Persson, enhetschef på Socialförvaltningen.

-Jag tycker det är viktigt att ta till sig personalens kreativitet och idéer Då brukar det slå väl ut. Att sedan turerna på den tvåsitsiga cykeln blivit så otroligt populära bland brukarna i Virserum gör det ännu roligare. Jag tror det skapar en meningsfullhet både för dem och för vår personal. Det ena ger det andra, avslutar Annicka.

Det finns många goda anledningartill att ta cykeln istället för bilen.

Den är extremt klimatsmart. Att ta sig fram med cykel ger inga koldioxidutsläpp

Den är snabb. Flera undersökningar har visat att cykeln är snabbast för resor inom tätorter.

Den är billig. Cyklar du fem kilometer varje dag istället för att köra bil sparar du ett par tusen per år – bara i bränslekostnader.

Du lever längre. En person som inte brukar motionera halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer varje dag.

Du blir pigg. En dos frisk luft och lite motion gör susen

Källa: Naturskyddsföreningen