Undvik att bli en av de 90 000 sjukskrivna!

Pump en av träningsformerna på Hagdal. Foto:Örjan KarlssonPump
Platshållare för bildspel

Visste du att ca 300 000 personer i hela landet per år är sjukskrivna mer än tre månader.
Cirka 30 procent (90 000) sjukskrivs för besvär från
rörelseorganen – det vill säga skelett, leder, muskler, senor och nerver i rygg, armar och ben. Många av dessa problem skulle kunna förebyggas med fysisk aktivitet.

Regelbunden fysisk aktivitet har enligt vetenskapliga studier mycket goda hälsoeffekter. Ofta räcker det att göra små enkla saker för att påverka sin hälsa och livskvalitet, bara du gör det med en viss regelbundenhet. En daglig promenad på 30 min tillsammans med något aktivitetspass i veckan gör att du förbättrar din hälsa väsentligt.

Som anställd av Hultsfreds kommun har du alla möjligheter till motion! Genom att använda friskvårdskortet kan du utöva någon form av fysisk aktivitet en gång per vecka.

Utbudet är stort eftersom vi har bra samarbete med föreningar och andra aktörer inom hälsa i hela vår kommun. Det finns något för alla, allt från lugna tipspromenader till fullt ös på något aktivitetspass. Friskvårdskortet ger dig också möjligheter att prova nya aktiviteter, det är bra för kroppen att variera träningen. Har du svårt att hitta rätt i träningsdjungeln tveka inte att ta kontakt med personalen på Hagadal så hjälper de dig.

”Det är den träning som blir av som är den bästa oavsett vad det är”

Friskvård är att se till helheten, motion, kost och avslappning. När det gäller avslappning och återhämtning har du som anställd även förmånen att kunna hämta ut två massagebiljetter per år. Du bokar en delkroppsmassage hos någon av massörerna som är anslutna till kommunens avtal och betalar själv 100 kr och lämnar din biljett som också är värd 100 kr. Biljetterna hämtas på Hagadal eller i Badhuset i Virserum.

Britt Söreling, undersköterska på bemanningen är en flitig användare av friskvårdskortet och massagen.

-Jag använder mitt friskvårdskort så gott som varje vecka, det är bara när jag inte är hemma på en hel vecka som det blir en tom ruta i kortet.

Dessutom mår jag bra av att röra på mig. På torsdagar går jag på pump på Hagadal. Pump är en enkel och rolig träning med skivstänger i grupp. Träningen är effektiv och funktionell med fokus på uthållighet och styrka, berättar Britt.

-Häng med och testa på. Alla är välkomna, det är bara att anmäla sig innan, vi andra tar hand om dig! säger Britt
-För att klara av jobbet i min ålder behöver jag röra på mig. Dessutom får jag ett pass gratis i veckan och så håller jag mig friskare, säger Britt

Britt tycker att fler borde använda sig av kortet. Det finns många anledningar eller ursäkter till varför man inte använder det. Några av dem är kanske ” jag har inte tid” och ”alla är så vältränade”.

-Jag deltar ju, då kan alla göra det, avslutar Britt Söreling.