Tvättar du bilen rätt?

Bild på en bil som tvättas i en automathallTvätta bilen i en automathall eller gör-det-själv-hall så gör du en stor insats för miljön!

Ska du tvätta bilen i helgen? Ta bilen till en biltvätt! Den 21–22 april är det stora Biltvättarhelgen som ska inspirera och uppmärksamma alla att tvätta bilen rätt.

Hur tvättar man rätt då? Jo, du tvättar din bil i en biltvätt, gärna en som är miljömärkt. Det finns både automatiska biltvättar och gör-det-själv-hallar som renar det smutsiga vattnet.

Trots att det är enkelt att tvätta rätt sker två av tre biltvättar direkt på gatan enligt Svenskt Vatten. Det innebär att orenat vatten rinner rakt ut i närmsta vattendrag, sjö eller hav. Det orenade vattnet innehåller en stor mängd skadliga ämnen som inte är bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjö och hav.

Hur du tvättar bilen spelar alltså roll för vår miljö och vårt vatten. Välj därför att alltid tvätta bilen i en biltvätt, så gör du en stor insats för miljön och vattnet.

Om kampanjen

Biltvättarhelgen är en kampanj som arrangeras av Svenskt Vatten sedan 2014. Du kan läsa mer om Biltvättarhelgen på Svenskt Vattens webbplats.