”Skoj är ett underskattat ord, men det är så jag upplever mina arbetsdagar!”

nya rektorer och förskolechefer 2016Från vänster; Fredrik Laapotti, Emilia Aronsson, Aina Kalle, Mikael Pettersson, Annelie Johansson, Lars-Göran Larsson

Lär känna de nya rektorerna och förskolecheferna som har börjat att jobba hos oss.
Vi ställde fem frågor till dem:

 1. Vem är du?
 2. Vilket var ditt senaste jobb? Och varför valde du att börja jobba hos oss?
 3. Vad ser du som den största utmaningen med ditt jobb?
 4. Var är du om fem år?
 5. Hur känns det så här långt?

 

”Personligen känner jag mig välkommen i kommunen och ser fram emot att ”lära känna” Hultsfred!” Fredrik Laapotti – rektor Lindblomskolan

 1. Nyinflyttad värmlänning som jobbar för att Lindblomskolan ska bli Sveriges bästa skola! Gift, hundägare och gymbesökare som vill lyfta tyngre och köra en Tesla.
 2. Jobbade på Praktiska gymnasiet i Karlstad men sökte – som man säger – ”nya utmaningar”. Hultsfred var inte det enda alternativet, men jag och min fru fick så gott intryck av kommunen att valet var enkelt!
 3.  I mitt tidigare jobb på gymnasiet fick jag möjlighet att lära känna många fantastiska människor. Unga vuxna, som i vissa fall inte hade med sig alla kunskaper från grundskolan. En värdefull lärdom jag tar med mig är: det blir inte lättare för eleverna i gymnasiet. Min största utmaning nu är att forma en grundskoleverksamhet där både medarbetare och elever har verktyg och resurser för att lyckas – så tidigt som möjligt.
 4. Jobbmässigt kan jag om fem år börja utvärdera många av de utvecklingsprocesser jag varit delaktig i från start till slut. Vad har jag gjort bra, vad har jag gjort mindre bra? Vad är nästa steg i karriären? I övrigt hoppas jag att familjen mår bra och kanske utökats!
 5. Fantastiskt roligt och utmanande! Vi har oerhört duktiga medarbetare på Lindblomskolan som gör ett bra jobb – varje dag. Personligen känner jag mig välkommen i kommunen och ser fram emot att ”lära känna” Hultsfred!

”Det viktigaste första tiden är att lära känna verksamheten och organisationen”
Emilia Aronsson- förskolechef Ekbacken i Vena, Silverliljan i Silverdalen och Björken i Järnforsen

 1. Jag bor i Vimmerby tillsammans med Ola Gunnarsson och våra barn Fabian, sju år, och Filippa, fem år. På min fritid tycker jag om att umgås med familjen och röra på mig. Jag är ledare inom friluftsfrämjandet, något jag tycker är riktigt roligt.
 2. Jag arbetade tidigare som arbetslagsledare på Vimarskolans fritidshem i Vimmerby. Arbetet med att utveckla rastverksamheten var också en viktig del i mitt tidigare arbete. Jag valde att söka arbetet som förskolechef eftersom jag ville utvecklas i min yrkesroll.
 3.  Prioriteringar, jag vill så mycket. Men det viktigaste första tiden är att lära känna verksamheten och organisationen.
 4. Svår fråga… Som det känns nu vill jag om fem år vara förskolechef för de förskolor jag har idag och tillsammans med medarbetare ha arbetsglädje och leverera en riktigt bra förskoleverksamhet.
 5. Det känns mycket bra. För oss nyanställda finns det en tydlig introduktionsplan som ger mig viktig kunskap och tid för reflektion tillsammans med de andra nyanställda i rektorsgruppen.

”Det varma och positiva bemötande jag mött hittills gör att jag känner mig välkommen som ny i kommunen” Aina Kalle – rektor vuxenutbildningen

 1. Jag skulle vilja beskriva mig själv som utåtriktad och social. Jag gillar att jobba tillsammans med andra. När jag kommer hem är det tid med familjen som gäller, kultur, resor och joggingturer i skogen.
 2.  Förra året var jag, efter 16 år som lärare i vuxenutbildningen, rektor för tre grundskolor och fritidshem i Vimmerby kommun. Rektorsuppdraget är både utmanande och spännande, samtidigt som jag brinner för vuxenutbildning, så när jag fick veta att tjänsten som rektor för vuxenutbildningen i Hultsfred fanns att söka tvekade jag inte. Dessutom hade jag hört så mycket positivt om Hultsfred kommun att jag gärna ville prova att jobba här.
 3. Som ny på jobbet finns det en hel del utmaningar att ta sig an förstås. Men för vuxenutbildningen tänker jag att en av de stora utmaningarna ligger i att kunna möta den ständigt föränderliga värld vi lever i och kunna erbjuda livslångt lärande av hög kvalitet för alla som kommer till oss.
 4. Om fem år är jag en klokare och mer erfaren rektor för vuxenutbildningen i Hultsfred.
 5. Det varma och positiva bemötande jag mött hittills gör att jag känner mig välkommen som ny i kommunen. Här arbetar man tillsammans och det finns alltid någon att fråga. Skönt! Så, så här långt kunde det nog inte kännas så mycket bättre.

”Skoj är ett underskattat ord, men det är så jag upplever mina arbetsdagar!”
Mikael Pettersson – rektor Hultsfreds gymnasium

 1. En skäggodlande pappa och make, har två fantastiska barn och vi bor i Mörlunda. Musiknörd är något av en underdrift, jag lever musik. Och är en stolt PK-sjuttiotalist.
 2. Kommer härnäst från ett rektorsjobb på Thoren Framtid i Växjö där jag arbetat tre år. Att få ”komma hem” och arbeta i hembygden känns otroligt roligt, och jag hoppas att jag har egenskaper och förmågor som kan berika och komplettera alla makalösa människor som arbetar inom skolan i Hultsfred.
 3. Att förändra förutfattade meningar från både barn och föräldrar om vad skola är. Utbildning och bildning är inte knutet till den byggnad som utgör skolans lokaler, skolan har inte heller ensamrätt på kunskap, den är fantastiskt nog gratis och finns överallt runtomkring oss. Med det sagt består utmaningen i att knyta vårt dagliga arbete närmre, helst tillsammans med den verklighet som alla våra elever vistas i.
 4. Då besöker jag våra då före detta elever på sina första steg ut i arbetslivet. Det är det mest spännande med mitt jobb, att få vara delaktig i att faktiskt forma vår framtid.
 5. Skoj är ett underskattat ord, men det är så jag upplever mina arbetsdagar!

”Det finns en stark vi-känsla i rektorsgruppen”
Annelie Johansson – förskolechef Silverslättens förskola i Hultsfred och Furuängens förskola i Mörlunda

 1. Jag bor i Kvillsfors tillsammans med min sambo Micke och våra två barn, Alexander som är 20 år och Filippa som ska fylla 18 år. På fritiden gillar jag att träna, umgås med familj och vänner och att resa.
 2. Jag har arbetat i kommunen som förskollärare i drygt 22 år. Ett jobb som har trivts väldigt bra med. De senaste åren har jag haft ett uppdrag som arbetslagsledare. En rolig och utvecklande roll som gjort mig nyfiken och sugen på utveckling och nya utmaningar. Förra våren sökte jag till Ledarutvecklingsprogrammet och fick en av kommunens tre platser. En fantastiskt bra utbildning som utan tvekan varit avgörande till att jag är där jag är idag.
 3. Jag har bara jobbat några veckor och kommer att vara ny på jobbet länge och saker och ting kommer att få ta sin tid. Just nu handlar mycket om att sätta mig in i nya arbetsuppgifter och lära mig allt som är nytt. Det är ett komplext yrke och det är många bollar i luften samtidigt. Varje dag åker jag hem med nya erfarenheter och lärdomar.
 4. Ingen lätt fråga att svara på, fem år är en lång tid och mycket kommer säkert vara annorlunda i mitt liv både privat och i mitt yrke. Jag tror att jag kommer vara kvar i kommunen som förskolechef. Då har kommunen två nybyggda förskolor, en i Virserum och en i Hultsfreds tätort och fler är på gång. Och så tror jag att kommunens första utomhusförskola har öppnats. Spännande tankar som jag hoppas blir verklighet.
 5. Väldigt roligt, utmanande och utvecklande. Vi är sex nya skolledare och vi har blivit mycket väl mottagna och vi får bra handledning. Att alla skolledare arbetar nära tillsammans bidrar till att det finns många att rådfråga och diskutera med vilket känns tryggt. Det finns en stark vi-känsla i rektorsgruppen.

”Härligt att arbeta och verka i en kommun som redan har så mycket bra på gång” Lars-Göran Larsson – Silverdalens skola och Vena skola

 1. Jag är en man på 47 år. Jag har en familj med fem barn. Tre bonusbarn och två biologiska. Jag bor i Hultsfred. Jag gillar att meka och snickra på fritiden. Jag är en person som ständigt söker nya utmaningar.
 2.  Mitt senaste uppdrag var som arbetsledare för Emådalskolan i Mörlunda. Inledningsvis var det en slump att det blev just Hultsfred. Jag ansökte till en tjänst på Lindblomskolan 1995 och fick den. Det enda jag kände till om kommunen var att det fanns en festival där.
 3. Den största utmaningen känner jag är att hela tiden vill utmana mig själv i det jag arbetar i. Jag vill känna att varje dag ger nya utmaningar och nya kunskaper. Att utveckla och utvecklas är viktigt för mig.
 4. Om fem år befinner jag mig i en kommun, organisation, verksamhet som tagit flera stora kliv fram i sin utveckling. Jag är själv delaktig och aktiv i utvecklingen och har fått massor av ny kunskap.
 5. Allt känns bara bra. Härligt att arbeta och verka i en kommun som redan har så mycket bra på gång.

ur Personalbladet oktober 2016