Så minskar du kostnaden för dina bilresor

Snötäckt cykel

Då var vintern här igen, med allt vad det innebär i form av mörker och kyla. Och det är just de faktorerna som kan få även den största miljökämpe att skippa cykeln och ta bilen till jobbet. Därför har jag tänkt dela med mig av några enkla tips på hur du kan minska kostnaderna för dina bilresor, och i samma stund göra en insats för miljön.

Onödig last
Det är jobbigt att bära någonting som är tungt. Det samma gäller för bilmotorn: en tung bil drar mer bränsle än en lätt bil. Åk därför inte runt med last som du inte använder för tillfället. Samma sak gäller takräcke, skidbox eller cykelställ. Tillbehör på bilens utsida som kanske inte väger så mycket kan ändå öka bränsleförbrukningen på grund av ökat luftmotstånd. Bara genom att ta bort en tom takbox kan du spara cirka en deciliter bränsle per mil!

Använd motorvärmare på rätt sätt
En varm motor drar mindre bränsle än en kall. Dessutom minskar slitaget på motor och avgasreningssystem på en bil som varmstartas. Med en motorvärmare kan du därför spara mycket pengar, så länge temperaturen ute är under +10 °C är det lönsamt. Men det gäller att den används på rätt sätt för att inte elkostnaderna ska överstiga bränslebesparingen. Eftersom man brukar åka till jobbet vid ungefär samma tid varje dag är ett enkelt sätt att använda sig av en timer som man ställer in beroende på temperaturen. När det är riktigt kallt (under -15 °C) bör motorvärmaren slås på 1,5 timme innan du ska åka iväg. Runt nollgradigt räcker det med en timme. När det blir ännu varmare (upp till +10 °C) ger 30 minuters uppvärmning före start en märkbar bränslebesparing. Dessutom minskar utsläppet av andra miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Rätt däck – kolla energimärkningen
Däcken har stor påverkan på bilens totala bränsleförbrukning. Det är alltså viktigt att välja rätt när man ska byta. Idag finns det en energimärkning på alla nya, odubbade däck till personbilar, lastbilar och bussar. Förutom energieffektiviteten ger märkningen även information om våtgrepp och bullernivå. Genom att byta ut dina gamla däck mot nya med lägst rullmotstånd (energiklass A), kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 10 procent.

Tänk även på att ha rätt lufttryck i däcken. Det är viktigt av fler skäl än enbart bränsleförbrukningen. Livslängd och bromssträcka försämras om trycket är för lågt. Rekommenderat tryck finns i bilen instruktionsbok.

Regelbunden service och ett sparsamt körsätt
Att ta hand om bilen genom regelbunden service är viktigt. Verkstaden kan upptäcka och åtgärda trafikfarliga fel och brister som dessutom kan spara bränsle. Med rena tändstift, filter och oljor går bilen bättre. En välmående motor behöver 5-10 procent mindre bränsle.

Självklart spelar även körsättet stor roll för bränsleförbrukningen. Tänk på att planera din körning för att undvika onödiga stopp, accelerera bestämt upp i önskad hastighet, hoppa över växlar och använd motorbromsen genom att släppa gasen tidigare.

Har du några övriga frågor om energi, klimat och transporter? Hör då av dig till
Christoffer Johansson
0495-24 08 07
christoffer.johansson@osk.hultsfred.se.
Rådgivningen är kostnadsfri och opartisk.

ur Personalbladet december 2014