Nya tider kräver ny typ av vaksamhet

arbetar framför dator

”Självklart låser jag ytterdörren när jag går hemifrån!”
”Jag följer resebolagets rekommendation och vistas inte gärna i farliga kvarter efter midnatt.”
”Om någon okänd knackar på och vill sälja en äkta Zorn-tavla till bara mig så blir jag misstänksam.”

Vissa situationer får oss att vidta rimliga säkerhetsåtgärder eftersom vi förstår konsekvenserna av ett felaktigt beteende.

Men om du inte förstår följderna av ditt beteende vid datorn, telefonen eller surfplattan så ökar risken att du kommer att råka illa ut. Och kanske saboterar du också för alla dina arbetskamrater.

Nya sätt att kommunicera, shoppa, studera eller arbeta kräver att du höjer garden mot helt nya hot.

De som håller på med utpressning, kränkningar, identitetsstölder och annan kriminell verksamhet har sedan länge använt sig av tekniken, och så länge vi underlättar för dem så kommer aktiviteterna bara att öka.

På sistone har utpressningsmail varit vanligt förekommande, men också phishing (nätfiske) där de försöker få dig att röja inloggningsuppgifter eller bankuppgifter.

Många appar i din mobil samlar information om dig – de har tillgång till din kontaktbok, dina sms och ringlistor, de kollar hur du rör dig, vilka hemsidor du besökt och vilka sökningar du gör. Insamlingen är ett sätt att tjäna pengar. Var du befinner dig, dina intressen och kontakter är värdefull information för företag som vill skicka specialriktade annonser till dig.
När du laddar ner och installerar en app, kontrollera först vad det är du godkänner att appen får tillgång till i telefonen.

Internets möjligheter till kommunikation är fantastiska, men det finns en baksida. Alltfler utsätts för kränkningar, hot, hat och mobbning – inte minst via mobiltelefonerna.

Men du kan göra ditt för att försvåra för skurkar och troll:

  • Lås alltid datorn när du lämnar den obevakad (Win+L)
  • Välj svåra lösenord och skydda dem på samma sätt som din bankkod
  • Ha alltid låskod på din telefon och låna inte ut tjänstetelefonen
  • Klicka aldrig på okända länkar i mail eller popup-fönster som du tycker verkar konstiga – ring IT-supporten (2)40811 och be om råd
  • Besök inga ”skumma” webbsidor där du riskerar att få datorn smittad

Läs mer om hur du skyddar dig (och dina barn) på surfalugnt.se och dinsakerhet.se

Ur Personalbladet mars 2017