Möt Lise Hjärne, stolt kokerska

Lise Hjärne i köket på hennes arbetsplats

Lise Hjärne, kokerska, är februari månads stolta medarbetare. 

– Riktigt stolt blir jag när maten som lagats håller på att ta slut. Det är ett gott betyg och kvitto på att det man gör är bra. Något som också gör mig glad kopplad till mitt arbete är när en elev får syn på mig i en mataffär och utbrister ”Hej Lise! Vad blir det för mat imorgon?” Då känner man sig sedd och uppskattad för sitt arbete.
Läs mer om Lise och hennes arbete som kokerska.

Lise, hur skulle du beskriva ditt arbete?
Jobbet som kokerska är ett omväxlande och kreativt arbete. I grunden är dagarna ganska lika, ett visst antal måltider ska lagas, något som låter som ett direkt argument emot att jag beskrev det som omväxlande. Men variationen i maträtterna gör att alla dagar får olika och nya utmaningar. Ena dagen kan nästan alla äta samma mat och dagen därpå får jag göra fyra eller fem anpassningar för att de olika behoven ska tillgodoses.

Mitt jobb som kokerska innebär att jag lagar frukost, lunch och mellanmål till alla barn mellan 1 och 12 år på förskolan/skolan. Dessutom äter alla pedagoger av maten jag tillagar. Antalet portioner som tillagas varierar från vecka till vecka men mellan 90-120 portioner blir det varje lunch.

Hur är ditt arbete?
Jag gillar verkligen mitt arbete som kokerska. De lite större köken i kommunen har dietkokerskor som lagar all den specialkost som behövs under dagen. Men hos oss gör jag allt själv. Det kräver nytänkande då jag måste hitta nya vägar som underlättar i köket. Det gäller att ha känselspröten utåt och snappa upp nya metoder som dyker upp.

Som kokerska gäller det även att kunna vara noggrann och fokuserad. Under en dag kan jag ställas på prov och laga specialkost där jag tar hänsyn till mjölk, laktos, gluten, fläskkött, ägg, kyckling och vegetarisk kost. Det gäller att ta hänsyn till behoven och vara kreativ för att skapa god mat till alla, oavsett potentiell specialkost.

… Och vad är det bästa?
Att mitt jobb på sätt och vis innebär att jag driver en egen restaurang. Arbetet som kokerska ger mig stort frihetsutrymme under ansvar. Jag får möjlighet att göra alla inköp från grossisten och ser till att det hela följer budget och att fakturorna blir betalda. Jag har stort frihet i matlagningen och får utmanas att åstadkomma nya lösningar från dag till dag. Att jag får arbeta med mat som jag älskar är självfallet den allra största vinningen i mitt arbete.

Vad är du mest stolt över?
Jag är stolt över att kunna erbjuda barnen bra mat. Knappt en fjärdedel av all mat som lagas är ekologisk och upp mot 90 procent av köttet är svenskt. Vi arbetar vidare för att höja dessa procentsatser och vill ge barnen så bra mat som möjligt.

Riktigt stolt blir jag när maten som lagats håller på att ta slut. Det är ett gott betyg och kvitto på att det man gör är bra. Något som också gör mig glad kopplad till mitt arbete är när en elev får syn på mig i en mataffär och utbrister ”Hej Lise! Vad blir det för mat imorgon?” Då känner man sig sedd och uppskattad för sitt arbete. Kontakten med eleverna och förskolebarnen ger så otroligt mycket. Glädjen när man ser att de äter med god aptit är det bästa.

Att få vara en del av kostservice i Hultsfreds kommun är jag också stolt över! Vi har en väl fungerande organisation med stor vi-känsla. Duktiga medarbetare där vi alla är flexibla och anpassar oss snabbt till förändringar i lokaler och antal barn.

Råvaror

Råvaror som används en vanlig dag i Lises jobb

Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt arbete?
Omväxlande, kreativt och mättande.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Jag börjar någon gång mellan 06.00-06.30. Är en typisk morgonmänniska som jobbar som allra bäst före lunch. När jag börjar så pass tidigt har jag tid att slå mig ner för att ordentligt planera upp dagen som väntar. Vad ska lagas? Till hur många? Hur mycket specialkost är det idag? Är några av de frågor som behövs ställas i ett tidigt skede på dagen. På morgonen finns det också tid att göra eventuella beställningar som är nödvändiga.

Sedan följer dagen med att fixa de olika mål som ska tillagas. Frukost serveras 07.30 till förskole- och fritidsbarn innan det stora arbetet med dagens lunch påbörjas. Ordinarie kost och specialkost ska tillagas, salladsbord ska förberedas. Jag försöker alltid att göra så mycket från grunden som jag kan för bästa matupplevelse. Men lite halvfabrikat går inte komma runt, exempelvis används färdighackad lök i arbetet.

En stor del av den typiska arbetsdagen kretsar också kring rengöring och disk. Det är viktigt att hålla matsalen fräsch så elever och förskolebarn ska känna sig välkomna att komma dit.

Vad tycker du om dina kollegor?
I Silverdalen är vi bara två som jobbar i köket. Jag som kokerska och Rebecka som jobbar som ekonomibiträde, det vill säga en kollega som hjälper kokerskor med uppgifter i köket. Samarbetet med Rebecka här i köket är bra och vi har roligt ihop, trots ålderskillnaden oss mellan.

Mina andra kollegor som jobbar som kokerskor arbetar på andra platser i kommunen. Men de finns där om jag skulle behöva bolla något med dem och det känns tryggt. Vi försöker även att dela med oss av tips till varandra hur man kan hantera olika maträtter och nya idéer är alltid uppskattat.

Sen ses vi alla i stor grupp då och då, dessutom har vi nära samarbete med andra delar av serviceenheten. Vi hjälps åt med mycket!

Hur bör man vara för att ha ditt arbete, vem skulle du rekommendera det till?
Jag rekommenderar jobbet till en person med matglädje. Du bör älska att jobba med mat, det ser jag som en självklarhet för att jobba som kokerska. Det är även viktigt att vara driven och flexibel. Det behövs för att kunna ta sig an de utmaningar som vardagen erbjuder.

Som kokerska gäller det också att kunna vara lyhörd, samt att du som person gillar att jobba med barn. I arbetet jobbar du nära skolans elever och det gäller att man tycker det är roligt. Men det är som Rebecka säger: ”Vi har aldrig tråkigt på jobbet!”.

Självfallet är en utbildning för yrket nödvändigt. God kunskap om dietkoster är något som en person som vill jobba som kokerska dessutom bör ha. Även sinne för ekonomi då du som kokerska sköter inköp och budget. Men viktigast av allt är matglädjen!

Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
Möjligheterna är väldigt goda. Utbildade kokerskor är en bristvara. Det går att se över hela Sverige men även här i Hultsfreds kommun. Under året kommer vi inom Hultsfreds kommun behöva anställa fyra nya kokerskor då två går i pension och två går hem som nyblivna föräldrar. Så med en kockutbildning är jobbmöjligheterna väldigt goda. Är du dessutom driven och kreativ är det ett perfekt arbete för den som vill jobba med mat.

Jag själv har en kockutbildning i grunden vilket är ett krav för att jobba som kokerska. Jag har dessutom fått stor utbildning genom jobbet.  Dels genom de äldre som jobbade och lärde mig mycket när jag började som ung, dels genom föreläsningar och vidare utbildningar inom jobbet.

Hur är det att jobba på Hultsfreds kommun?
Att jag jobbat som kokerska för kommunen sedan -91 skvallrar om att jag trivs bra med Hultsfreds kommun som arbetsgivare. Det är tryggt, roligt och en känsla av väldigt mycket vi. Kommunen är framåtsträvande och satsar på att vidareutveckla oss i personalen, det tycker jag är positivt.

Lise Hjärne

Lise i full gång i köket på hennes arbetsplats Silverdalens förskola/skola.

Lise om kommunens värdeord
Tre av Hultsfreds kommuns värdeord är nyskapande, stolthet samt handlingskraft. På vilka sätt lever du upp till dessa värdeord och hur går de koppla till ditt arbete?

Nyskapande
Jag skulle säga att hela mitt arbete som kokerska är ett stort skapande. Det gäller att hitta nya metoder, nya arbetssätt för att underlätta arbetet. Mötet med olika kulturer och matvanor skapar ett nytänk för mig som kokerska och det gäller att förändra sitt arbetssätt för att kunna anpassa sig efter nya behov.

Stolthet
Jag älskar mitt jobb och bär alltid huvudet högt. Är stolt över den produkt vi levererar och blir extra stolt när maten börjar ta slut. Det är ett stort kvitto på att maten smakat bra. Är också stolt över att ha Hultsfreds kommun som arbetsgivare!

Handlingskraft
I mitt arbete är det vanligt att man stöter på problem under dagarna som behöver lösas. Då gälle det att vara flexibel och påhittig för att lösa dessa problem som dyker upp. Det gäller att ta tag i problemen omgående och inte skjuta upp dem till senare. På så sätt behövs handlingskraft i mitt arbete, för att hitta metoder som hjälper en att ta tag i problemen.