Möt Alfred Bergström, en av de 138 ungdomar som i år har fått feriepraktik

Alfred en av de 138 ungdomar som fått feriepraktik sommaren 2016

Alfred som är 17 år har fått feriepraktik på Hultsfreds camping, sommaren 2016 genom Hultsfreds kommun. Här ska han jobba under tre veckor. Alfred trivs bra då det är en bra variation på arbetsuppgifter och flexibelt.

Alfred, hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Allt från enklare vaktmästaruppgifter till att hålla snyggt och iordning på campingen. Jag står också i receptionen. Där får jag hjälpa campinggäster när de kommer samt svara på frågor och informera campinggästerna om de undrar över något. En fördel är om man kan tyska, men engelskan går bra också.

Är det första året som du sommarjobbar?
– Nej, det är andra året. Förra året jobbade jag på Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK). Jag sökte det jobbet också via Hultsfreds kommun.

Varför valde du att söka feriepraktik i år också?
-Det är lätt att söka via kommunens hemsida. Dessutom får man snabb respons på sin ansökan.

I år har 138 ungdomar fått feriepraktik genom Hultsfreds kommun. Ungdomarna är ute i olika verksamheter inom kommunen och föreningar.
Ungdomarna har också kunnat söka jobb inom det privata näringslivet, vilket är en nyhet. Tack vare samarbetet med några av de lokala bankerna (Swedbank, Virserums Sparbank och Tuna-Vena-Lönneberga Sparbank) har detta kunnat genomföras.

Företagen och bankerna delar på lönekostnaderna och Hultsfreds kommun ansvarar för feriepraktiken. I sommar är det åtta företag som tagit emot feriepraktik inom branscher som bygg, handel/service och hotell/turism. Till nästa år hoppas man att fler företagare vill vara med och erbjuda ungdomar feriepraktik.