Morgonbönen är kanske dagens viktigaste stund!

Foto På Jörgen Eliasson en av medarbetarna på ÖSKFoto: Christer Wenell
Platshållare för bildspel

En ”vanlig” dag på jobbet börjar i allmänhet med morgonbön klockan 6.30 i matsalen på  ÖSK:s Gata/Parkförråd, Björkuddvägen, Hultsfred, Världen.

-Detta är platsen som jag och mina kollegor startar ifrån när vi ska ut på våra olika uppdrag. Morgonbönen är (som på så många andra arbetsplaster av det väldigt flexibla slaget) kanske dagens viktigaste stund. Här bestäms vem som gör vad och om någon behöver hjälp eller särskild utrustning. Vi uppdaterar varandra och syr på så sätt ihop dagen. Eller i alla fall början av den, berättar Jörgen Eliasson, anläggningsarbetare på ÖSK Gata/Park.

Och vad är det vi gör då? Den frågan har hur många svar som helst, det beror helt på när den ställs, vilken tid på året, vem du frågar och så vidare. Men jag ska försöka beskriva hur det kan se ut. Här på ÖSK Gata/Park har vi ansvar för som namnet säger gator och parker, men även vattenledningsnätet inklusive avlopp och dagvatten. Med en så bred bas genereras väldigt många små och stora arbetsuppgifter. Man kan säga att vi är årstidsstyrda, en faktor som i stort styr hur dagen blir är vädret. Har det snöat skottar och sandar vi. Faller det löv krattar vi, skiner vårsolen sopar vi gator och på sommaren klipper vi gräs, det var den blixtsnabba beskrivningen. Men synar vi vart och ett av våra huvudområden så upptäcker man snart att det inte är så enkelt som jag beskrev ovan.

Alla här nere har kunskaper om det mesta vi sysslar med, men var och en har sina favoritsysslor, något man brinner lite extra för! I mitt fall är det vattennätet, där jag genom åren lärt mig otroligt mycket. Både om material och metoder men framförallt har jag fått en ”nätkännedom” som underlättar i arbetet. Att jag är lite tekniknörd hjälper till ibland, då det förekommer en del jobb vid dator, med modern utrustning såsom avloppskamera med mera.

Så en dag kan se ut som följer:

På morgonen får man uppgiften att tömma hundlatriner, alla i Hultsfred, Vena, Lönneberga och Silverdalen. Då ”VET” man precis hur dagen kommer att se ut och kanske en del av morgondagen med. Vi brukar jobba två och två med detta i sig inte alltid så mysiga uppdrag. Att vi åker två och kan sitta och prata lite om ditt och datt höjer såväl stämning som humör, vilket underlättar särskilt varma sommardagar…
När man är igång med detta kan telefonen ringa, det är arbetsledaren. En kommuninvånare har ringt om att ett brunnslock har hamnat på sned eller gått sönder. Åker då till angiven adress och kollar upp, det var inte värre än att lägga på det igen. Tillbaka till tömmandet av hundlatriner.

Vid klockan 9 är det dags för frukost, då brukar vi samlas i fikarummet igen (om man inte jobbar i någon av småorterna just då), här blir det ytterligare uppdateringar om nya småjobb på vägen. Det kan vara allt från att ta med material till en kollega eller att laga ett litet hål i asfalten osv. Väl ute på turen ringer telefonen igen, den här gången är det killarna på reningsverket som också har hand om färskvattnet.

–Vi har hög vattenförbrukning i Silverdalen, det är förmodligen en vattenläcka.

Jaha, då var det färdigtömt med hundlatriner för den här dagen. Hem och hämta lyssnarutrustning och kartor. Sen börja läcksöka genom att lyssna på brandposter och ventiler för att hitta ett fräsande ljud i rören. Ibland hittas läckan snabbt och kan åtgärdas redan dagen efter eller i akuta fall direkt. Oftast krävs dock lite detektivarbete och inte sällan hjälp utifrån för att hitta den exakta platsen som ska grävas upp.

När detta är gjort börjar ett förberedande arbete med att eventuellt stänga av den skadade ledningen.  Köra ut vattentankar, avstängningsmaterial, skaffa information om eventuella kablar i marken, ringa in grävmaskin och så vidare.

Här har ju en vanlig dag egentligen tagit slut, men är det akut att få ordning på problemet så är det bara att köra igång direkt så att alla får tillbaka sitt vatten så fort det bara går.

Men den här gången hade vi tur, medan vi letade efter läckan hade en villaägare ringt in om att det kom upp vatten i gräsmattan. När vi åkte dit och kollade upp det så räckte det med att stänga av för bara det huset och lämna en kruka med vatten. Trasiga ledningar på privata tomter ligger inte under ÖSK:s ansvar.

På vägen hemåt Hultsfred ringer det igen, den här gången ville arbetsledaren bara stämma av att det inte behövde sättas igång en stor apparat.

Som du ser kan våra dagar här nere på Björkudd svänga friskt mellan lite lugnare arbetsmoment till rena ”brandkårsutryckningar” i stort och smått. När man jobbar här får man vara beredd på alla möjliga och omöjliga uppdrag, oftast löser vi dem med hjälp av varandra eller kollegor på andra förvaltningar eller företag. Vi lär av vandra, delar erfarenheter och är det något man inte är säker på, då frågar man.

 

/Jörgen

Ur Personalbladet mars 2015