Lite bättre varje dag!

Foto på Michael Hesselgård

Som jag ser det, har jag en stor förmån att få jobba hos Hultsfreds kommun. Hos Hultsfreds kommun har du möjlighet att vara med och påverka, detta får mig att trivas med mitt jobb. Efter att ha gått ledarskapsutbildningar så förstår jag att man når längre med morot än piska. Och tro det eller ej men detta fungerar verkligen. Nöjd och glad personal är ett vinnande koncept!

Å andra sidan

I min tjänst har jag tre personligheter. Jag är myndighetsperson vad gäller tillsyner och tillstånd där jag inte är så flexibel. Detta beror på att jag har en lagbok som ska följas. Vilket gör att man ibland kommer i konflikt med motparten. I del två är jag räddningsledare i operativ utryckningstjänst, där finns oftast inte tid för diskussion. I de flesta fall blir det mitt beslut som gäller.

Men i mitt tredje jobb som förvaltningschef tänker jag mycket på motiverad och trygg personal. Att utföra tre olika sorters ledarskap är en utmaning men samtidigt stimulerande. Jag jobbar mycket med arbetsmiljö eftersom vi utsätter oss för många farliga arbetsmoment. Att rökdyka i brinnande hus, vattenlivräddning och trafikolyckor med arbete på väg är några exempel på farlig arbetsmiljö där kunskap är viktig. För att klara uppdraget som kommunal räddningstjänst övas personalen regelbundet.

Utveckling

Räddningstjänsten är ett område där utvecklingen gått lite trögt om man jämför med en del andra områden. Det har brunnit likadant sedan man uppfann elden. Man har också släckt bränder med vatten sedan dess. Vi försöker att hitta nya arbetssätt för att bli effektivare och säkrare i både teknik och arbetssätt.
Vi har flyttat fokus från operativt arbete till förebyggande arbete. Det är bättre att se till att olyckan aldrig händer, än att köpa verktyg för att klara jobbet när olyckan redan skett. Vi jobbar stenhårt med utbildning och information till företag, men glömmer att 90 procent av alla bränder händer i hemmen. Nästa år kommer vi att lägga mer fokus på att informera och utbilda privatpersoner om brandskydd i bostad.

Tack

Jag vill passa på att tacka samtlig personal inom räddningstjänsten för den arbetsinsats ni gjort under det gångna året. När jag ser tillbaka på vad vi jobbat med är det inte utan att jag känner stor stolthet över att få vara chef för just denna förvaltning.

God Jul

Jag vill önska alla i Hultsfreds kommun en god jul. Men tänk på att ni har ett gott skydd mot olyckor. I hemmet ska det finnas en brandvarnare per 60 kvadratmeter och minst en handbrandsläckare med 6 kg pulver. Era brandvarnare har ni väl redan testat eftersom första advent var den nationella brandvarnardagen?

Räddningschef
Michael Hesselgård

 

Så skyddar du dig själv och ditt hem

  • Kontrollera att du har brandvarnare hemma. Alla brandvarnare innehåller batterier som behöver bytas ut då och då. Testa att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. Om den inte piper, byt batteri och testa den igen. Om den fortfarande inte piper, byt brandvarnare. Är din brandvarnare äldre än 10 år bör du byta ut den mot en ny.
  • Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en pulversläckare på 6 kg. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.
  • Tänd bara ljus i ljusstakar som tål värme. Träljusstakar bör du helt undvika. Ta bort alla brandfarliga dekorationer som mossa, bomull osv. Var extra försiktig med värmeljusstakar.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.
  • Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
  • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att du tar stickkontakten ur vägguttaget.
  • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta (aldrig vatten).
  • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats.

personalbladet december 2013