Hjärtstartare

Foto på en hjärtstartare

Om ett hjärtstopp sker är det bra att i förväg känna till var du hittar närmaste hjärtstartare.

Varje hjärtstartare är utrustad med tydliga instruktioner så att vem som helst ska kunna använda dem. Vid användning ska du öppna väskan med hjärtstartaren och följa instruktionerna som finns i väskan, steg för steg.

Varje dag får fler än 20 personer i Sverige plötsligt oväntat hjärtstopp. Genom att omedelbart starta hjärt- och lungräddning och att ge en elektrisk stöt från en hjärtstartare till den drabbade, kan liv räddas.

Därför är det viktigt att det finns hjärtstartare nära till hands, att många vet var de finns och har kunskap om att de är enkla att använda.

Hjärtstartare i Hultsfreds kommun

Alla hjärtstartare i Hultsfreds kommun finns registrerade på hjärtstartarregistret: www.hjartstartarregistret.se

Hjärtstartarregistret

Registret planeras inom den närmaste framtiden ge möjlighet för larmcentralerna att i samband med larm som tolkas som ett hjärtstopp, upplysa inringaren om var närmaste hjärtstartare finns för snabb livräddande insats i väntan på ambulans.

I det webbaserade registret har du som innehavare av en eller flera hjärtstartare möjlighet att uppge var er hjärtstartare är placerad. Registreringen är gratis, helt frivillig och innebär inga krav, däremot kan registreringen bidra till att rädda liv.

Hjärtstartarregistret drivs av Civilförsvarsförbundet och Svenska HLR-rådet, Hjärt-Lungfonden är en samarbetspartner.