Hallå där!

foto på Linda Åsard

Projeketet ”Låna en svensk” är avslutat och blev oerhört lyckat.
Linda Åsard är initiativtagaren till integrationsprojektet som kort och gott gick ut på att hitta ett sätt att bygga broar och skapa en möjlighet för invandrare och svenskar att lära känna varandra.

Hur har responsen varit kring projektet?
-Den har varit blandad, om än till allra största delen positiv. Innan vi kom igång var det en del som tyckte att det var i knasigaste laget, och det kan jag förstå. Det som förvånat mig är det är varit väldigt många som pratat med biblioteket och med dem som varit ”utlånade” och sagt att de också vill vara med och bli utlånade. Det är väldigt roligt att så många i Hultsfred är så öppna inför nya saker och nya människor, säger Linda.

Vad säger de som har blivit utlånade?
– De som varit utlånade är väldigt positiva till erfarenheten. Trots att det ibland varit svårt med kommunikationen och ganska omskakande att besöka asylboendet och få höra svåra berättelser.

Vad säger de som lånade?
– De jag träffat som lånat en svensk har också varit väldigt positiva. I förra veckan kom en man fram till mig utanför biblioteket och tackade och berättade att den han lånade hem har ordnat en praktikplats till honom!

Hur många möten blev det?
– Det blev ett femtiotal möten sammanlagt, men det är svårt att uppskatta hur många människor som lärt känna varandra. Många gånger har det varit flera som lånats ut och ganska många som funnits på plats när vi kommit för att fika.
Projektet har fått massmedial uppmärksamhet via radio, TV och tidningar
– Ja, det blev en enorm uppmärksamhet kring projektet. För mig har det varit en stor glädje att se att det finns ett sådant sug efter positiva nyheter kring integration.

Har någon annan kommun varit i kontakt med dig för att göra lik-nande i sin?
– Hittills har 13 kommuner och en ö kontaktat mig för att få information och inspiration inför att de ska börja med Låna en svensk. Det innebär att det kommer att vara väldigt många människor som får chansen att träffa varandra, som aldrig skulle gjort det annars. Det är helt fantastiskt och extra roligt att det sker tack vare ett gäng modiga hultsfredsbor.
Blir det någon fortsättning?
– Ja jag tror att vi kommer att sätta igång igen efter sommaren.
Jag har pratat med både biblioteket och med dem som varit utlånade och sagt att de också gärna vill vara med, avslutar Linda.

ur Personalbladet juni 2015