Grattis, du har vunnit 500 000 kr!

Det enda du behöver göra är att meddela ditt bankkorts-nummer så har du pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.

Har du också fått liknande e-post där du uppmanas att lämna ut dina uppgifter som t.ex. koder, bankkonton, bankkortsnummer eller lösenord. Sådana försök att få tillgång till dina personliga uppgifter kallas för phishing eller nätfiske.

Ibland är det ganska lätt att genomskåda att det är någon som försöker lura dig, texten kan vara skriven på dålig svenska eller så är det helt uppenbart att det är ett bedrägeri. Men ibland kan det vara svårare, texten är på bra svenska och den verkar komma från din bank, myndighet eller från ett annat företag som du har någon relation med.

Ingen bank, myndighet eller seriöst företag kommer någonsin att begära ut dina personliga eller känsliga uppgifter via e-post eller telefonsamtal.

Så nästa gång du får ett sådant meddelande slänger du det direkt i papperskorgen utan att klicka på någon länk eller öppna någon bilaga. Lämna aldrig ut lösenord, kortnummer eller koder, oavsett innehållet i meddelandet eller varifrån det verkar komma.

IT-kontoret kommer aldrig att uppmana dig att lämna ut ditt lösenord till oss. Varken via e-post eller genom telefonsamtal. Ta också för vana att med jämna mellanrum byta dina privata och jobbrelaterade lösenord även om det medför en del arbete.

personalbladet juni 2014