Fyrverkerier

raketer

Du måste vara minst 18 år för att få köpa eller hantera fyrverkerier. Trots detta är många som varje år skadas av fyrverkerier under 18 år. Bli inte en av dem!

Att bryta mot åldersgränsen eller langa fyrverkerier till minderåriga kan ge böter eller fängelse. Fyrverkerier räknas till explosiva varor och omfattas därför av lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Smällare och hemmagjorda bomber är helt förbjudna i Sverige.

Användning och tillstånd

För att skjuta fyrverkerier vid nyår behöver du vanligtvis inte tillstånd, om det inte innebär någon särskild olägenhet, risk eller då fyrverkerierna ska användas inom planlagt område.

Du får skjuta fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton samt nyårsafton till klockan 01.00 påföljande dag. Under övriga tider på året behöver du söka tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier.

Fakta:

Varje år skadas cirka 100 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De flesta är män och under 18 år. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn-och sårskador. Skador på huvudet (ögon, öron) är vanligast följt av skador på händer och fingrar. Hemmagjorda bomber står för de allvarligaste skadorna.

Klicka för att aktivera.