En ny väg till framtiden

Bild på Martin EmtenäsMartins Emtenäs håller sitt föredrag "Skarvarnas planet".Foto: Carola Erenlöf Roser
Platshållare för bildspel

I samverkan mellan Hultsfreds kommun, Energikontor Sydost, Universitets- och högskolerådet och Länsstyrelsen i Kalmar län anordnades dagen ”En ny väg till framtiden”. Under dagen belystes frågor om hur vi i våra olika roller och som samhällsmedborgare kan bidra till en hållbar samhällsutveckling där barn och unga är delaktiga.

Med siktet inställt på att göra Kalmar län till ett hållbart län arrangerades dagen ”En ny väg till framtiden”. Dagen startade med föreläsningar för pedagoger och skolledare. Anders Jidesjö, lärare och forskare vid Linköpings universitet, pratade om helhet och relevans i utbildningen. Bo Hellström, Den globala skolan, pratade om Skolverkets modul om hållbar utveckling.

Senare under dagen bjöds allmänhet och politiker in till Albäcksskolan för att ta del av elevernas utställning ”Hållbara val i vardagen”. Lars Rosander, kommunstyrelsens ordförande, hälsade alla välkomna och eleverna berättade om sin utställning som berörde utmaningarna för en hållbar framtid och gav tips på hållbara val i vardagen.

Kvällens gäst var Martin Emtenäs som kanske är mest känd som programledare för SVT:s program Mitt i naturen. Martin höll sin föreläsning ”Skarvarnas planet” som var en personlig berättelse om människan och de andra djuren och verkligheten vi lever i.

Dagen avslutades med att vinnarna i Hultsfreds kommuns bildtävling presenterades. De vinnande motiven kommer att ingå i en informationskampanj om de Globala målen för hållbar utveckling och Hultsfreds kommuns strävan om ett hållbart samhälle.

– Dagen har handlat om att stärka och väcka engagemang för vår gemensamma framtid. Detta med utgång från skolans vardag med syfte att belysa delaktighet oavsett bakgrund, ålder eller sysselsättning. Under dagen har många ämnen och tankar berörts och jag hoppas att det har gett inblick i att den enskildes medvetenhet och val spelar stor roll för ett hållbart samhälle. Alla är delaktiga och alla kan göra något, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning.