Ekbackens förskola

Ekbackens-förskola

Förskolan Ekbacken ligger i närheten av kyrkan i Vena. Vi arbetar i 2 team:
Solen 1-3 år och Ekorrarna 4-5 år, som är lokaler inne i Vena skola.

På vår förskola ska barnen känna glädje och lust att utforska och lära tillsammans. För oss är leken en viktig del i lärandet. Där ges möjlighet att utvecklas socialt, känslomässigt, kognitivt, språkligt och motoriskt. Vår grundtanke är att alla barn är allas barn. Vi samarbetar mellan teamen och det ger en trygghet för barnen på vår förskola. Vi ser barnen som kompetenta där vi pedagoger intar ett medforskande fokus där vi stöttar barnen till ökad självkänsla.

Vi har en utegård som är indelad i olika områden där barnen får möta samma undervisningsmiljöer ute som inne.

I vår närmiljö finns det skog, bäckar, ängar, åkrar och lekplatser som vi utforskar tillsammans.

Våra miljöer utformas och förändras utefter barnens intresse och behov. Vi utmanar ständigt barnen vidare i sitt lärande både inomhus och utomhus.

Här på Ekbackens förskola strävar vi efter att göra barnen delaktiga i undervisningen. Genom den årliga sommaruppgiften som barnen får med sig hem innan sommarlovet, formas projekten till mindre teman. Vi dokumenterar och reflekterar tillsammans med barnen i läroprocesserna.

Vi sätter ett stort värde på barnens delaktighet och inflytande över innehållet av undervisningen på förskolan.

Introduktionen varierar beroende på barnets olika behov. Vi lägger stor vikt vid att barnen och vårdnadshavarna ska känna trygghet då de börjar sin resa hos oss.

Alla måltider lagas i skolans tillagningskök. På Ekbacken sover barnen utomhus i en anpassad lokal alternativt i en vagn ute.