Dra något gammalt över dig!

foto på Linda Dynestad, Hållbarhetsstrateg, miljö- och byggnadsförvaltningen

Gammalt är det nya svarta. Att återbruk och begagnat är superhett har nog inte undgått någon. Vi målar, snickrar och syr som aldrig förr. I sociala medier finns särskilda grupper för återbruk där kreativiteten flödar och människor delar med sig av sina projekt. Saker får nya, ibland fullkomligt oväntade, användningsområden. Prylar från svunna tider har återigen fått en plats i våra hem. De får gärna vara lite nötta, tydligt märkta av tidens tand.

Det bästa av allt är att det ofta är hållbart att blåsa liv i gamla saker och ge dem en ny chans istället för att köpa nytt. Att det dessutom blivit lite trendigt med hållbarhet, är precis vad världen behöver. Slit- och slängnormen behöver en ordentlig utmaning! Trots att vi återbrukar och fyller våra hem med second hand-prylar hamnar Sverige på plats tio av världens 246 länder när det gäller ekologiska fotavtryck per person. Vi tillhör värstingarna! Vårt sätt att leva lämnar stora ekologiska fotavtryck efter sig. Allt vi människor gör har inverkan på vår miljö på något sätt. Maten vi äter, kläderna vi har på oss, ja allt som produceras får effekter för världens skogar, hav, vattendrag, mark, luft, djur och växter. Ju mer vi producerar och konsumerar, desto mer påverkas allt levande omkring oss. Om alla levde som vi svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Jorden, den enda vi har, har plötsligt blivit liten och begränsad. Köpfesten har varit härlig på många sätt och ekonomin har blomstrat på många håll i världen. Många av oss har haft råd att resa, äta gott och konsumera kläder, elektronik och annat för att skapa guldkant i vardagen.

Det har varit en härlig tid, men festen är inte lika rolig längre. Kanske har vi ont om tid, men väldigt gott om prylar? I snitt använder vi cirka 20 procent av våra ägodelar men all konsumtion tar mycket plats i våra liv. Varje grej måste jobbas ihop, bäras hem, sorteras in i smockfulla skåp och lådor, och sen städas upp igen och igen. En del har nu börjat tröttna på stressiga liv som handlar om att jobba mycket för att kunna konsumera, och allt fler väljer att gå ner i arbetstid. Skapar värde i livet genom att välja bort saker för att hålla nere kostnaderna för att kunna arbeta mindre, och på så vis få mer tid för familj och rekreation. Allt detta bottnar kanske i att vi blir allt mer medvetna om att vår livsstil inte är hållbar i längden, varken för miljö eller för människa. Någon långt borta betalar med sin hälsa för en t-shirt som kostar 49 kronor. Fattiga arbetare, i värsta fall barnarbetare, tillbringar större delen av sina liv i livsfarliga fabriker där luften är tung av kemikalier. Så att vi kan köpa billigt och nytt varje vecka. Kanske är det också en reaktion på att vi längtar efter något annat än konsumtion. Trots vår höga levnadsstandard är vi inte lyckligare än förr, snarare tvärtom.

Om konsumtionen gör oss lyckligare eller inte är givetvis individuellt, men alla har vi mycket att vinna på att bli mer hållbara i vår vardag. Det är lätt hänt att få panik när man läser om klimatförändringar, miljögifter och andra hemskheter. Men panik kommer man inte långt med. Man måste agera. Dessutom kan det vara riktigt roligt att utmana sig själv, familjen eller vännerna att leva mer klimat- och miljösmart, samtidigt som det känns bra i hjärtat. Hur vi än väljer att göra behöver vi påminna oss själva om att vi en dag ska lämna över planeten till våra barn och barnbarn. Visst skulle det kännas bra när den dagen kommer att veta att vi faktiskt gjorde allt vi kunde när vi hade chansen att skapa en bättre framtid för dem.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Här kommer ett urval hållbara konsumtionstips:

– Rensa! Har du kläder, prylar, böcker och annat du inte längre behöver kan du rensa ut dem och lämna till återvinning eller välgörenhet. Istället för att slänga fullt användbara saker du har tröttnat på kan de komma till stor glädje för någon annan. På Kejsarkullens återvinningscentral kan du lämna återanvändbara saker i en särskild container. Minskade avfallsmängder och minskad nyproduktion ger miljövinster för hela samhället.

– Laga! När något går sönder – kolla om det går att laga istället för att slänga prylen. Kanske kan skomakaren laga dina trasiga skor. Går det laga din trasiga mobiltelefon och TV istället för att köpa en ny?

– Återanvänd och återbruka! Det går att fynda det mesta i second handbutiker. En fördel med begagnade kläder som tvättats några gånger är att de innehåller färre kemikalier än nya kläder, särskilt bra för barnen. Undvik däremot äldre prylar och leksaker som är tillverkade av plast, de kan bland annat innehålla hormonstörande kemikalier. Det finns många prylar du kan ge nytt liv med färg eller lite tyg. Möbler, ljusstakar, lampskärmar, ramar och mycket mer. Ett tips så här i jultider är att leta efter gamla elljusstakar och måla om i valfri färg, istället för att köpa nya. Snabbt, billigt och enkelt!

– Julshoppa hållbart! – En hållbar julklapp kan exempelvis vara presentkort på restaurang, konsertbiljetter, teaterföreställning, biobesök, massage/spabehandling, lokalt tillverkade föremål eller kanske konst. Eller knåpa ihop dina egna, bjud på egenlagad trerättersmiddag eller varför inte en hemmaspakväll.

Jag önskar dig en riktigt God jul och ett Gott nytt år!
Linda Dynestad
Hållbarhetsstrateg, miljö- och byggnadsförvaltningen

ur Personalbladet december 2015