Detta visste du inte om biblioteket…

Snart är det slut på 2013 och vi kan konstatera att även i år har nya böcker strömmat in till biblioteket i en nästan överväldigande mängd. Varje vecka landar kartonger med nya fräscha böcker på Hultsfreds bibliotek och inom någon timma är de ute på hyllorna. Julafton varje vecka! Det blir drygt 3 000 exemplar av böcker, ljudböcker och filmer som köps in till kommun- och skolbibliotek varje år. Inte lätt att hålla sig uppdaterad ens om man jobbar i biblioteksbranschen varje dag.

Eftersom utgivningen är så stor underlättar det om vi får inköpsförslag och önskemål från invånarna. Innehållet i biblioteken ska spegla behoven och de senaste åren har vi köpt omkring 400 titlar från ”önskelistan” per år. Alla har möjlighet att påverka.

I lånetopp ligger så klart de spännande kriminalhistorierna. Just nu toppar Johan Theorin med ”Rörgast” kölistan med 21 väntande låntagare som vill återknyta bekantskapen med skepparen Gerlof Davidsson och mysterier i Öländsk miljö.

För att korta av de långa köerna köper vi ibland ett exemplar som bara får lånas i sju dagar. Ett annat sätt att ”gå om i kön” är att låna elektroniska böcker till plattan eller mobilen. De finns också i vår katalog.

/Yvonne Åremalm