Det är coolt att vara städerska

Foto på Veronica Holmberg som arbetar inom serviceenheten

Precis så sa en liten kille en morgon till en av mina kollegor. Om det är coolt att vara städerska har vi säkert delade uppfattningar om, men att det är en krävande och en mycket viktig arbetsuppgift är iallafall sant.

Jag är ganska ny inom serviceenheten och att städa på offentliga platser har jag insett att det krävs att man är ganska så mångsidig. Det är inte bara att vispa runt med en mopp över golven.

Jag börjar min arbetsdag tidig morgon. Då står lokalerna mörka och tysta. Jag kan med lätthet utföra dagens första sysslor. Skolan är bara min.
Men snart droppar de in en efter en. Det är personal och elever om vart annat och det gäller att med takt och känsla kunna samsas om utrymmet. Att ha gott tålamod och att vara lyhörd för önskemål är då oerhört viktigt.

Ingen dag är den andra lik. Även om det finns rutiner att följa får jag ibland avbryta städningen i korridoren för att torka någons tårar, plåstra om ett knä eller kanske dela på några bråkstakar. I mitt fall som städar på en skola krävs god relation till eleverna. Det är för dem jag först och främst utför mitt arbete.

En annan viktig del av en arbetsdag är de raster jag har gemensamt med mina kollegor. En stund med prat om jobb och fritid fyller ofta fikarummet med skratt och fin gemenskap.
En värdefull stund för att ladda batterier och vila trötta fötter.
Att jobba som ett team som vi egentligen gör även om vi har våra egna områden är också en otroligt viktig del. Att kunna backa upp för varandra och hoppa in på de olika områden vi ombesörjer.

En dag på jobbet för mig innebär alltså mycket jobb men även mycket gemenskap med kollegor inom både städ och vaktmästeri. Möten med elever och vuxna från flera olika nationer. Nya utmaningar och problem till för att lösas och oftast med ett leende.

Veronica Holmberg, Servicenheten

 

Ur Personalbladet december 2015