Anmälan – för åtgärder som inte kräver bygglov

Alla åtgärder kräver inte att du ansöker om lov. Istället kan du behöva göra en anmälan för att få startbesked. Du behöver bland annat göra en anmälan för att få installera eller ändra en eldstad, utföra åtgärder enligt attefallsreglerna och riva utanför detaljplan.

Oavsett om du äger ett bostadshus eller bedriver en verksamhet så behöver du göra en anmälan för en mängd olika åtgärder. Ett beslut för ärenden som kräver anmälan ger dig ett startbesked, vilket innebär att du får påbörja åtgärden du planerar.

Lämna in din anmälan digitalt

Du kan lämna in din anmälan digitalt via Mittbygge. Du loggar in med e-legitimation och väljer vilken e-tjänst du vill använda. Därefter följer du formuläret och fyller i det som efterfrågas.

Om du inte kan göra din anmälan digitalt så fyller du i blanketten ”Ansökan om lov och anmälan” och skickar den till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Här får du mer information om vilka handlingar vi behöver för de vanligaste åtgärderna som kräver anmälan:

Åtgärder av ett byggnadsverk med särskilt bevarandevärde

Alla typer av undantag i plan- och bygglagen som berör ett byggnadsverk med särskilt bevarandevärde kräver anmälan. Du kan läsa om vilka handlingar som du behöver lämna in via länkarna ovan.